joi, mai 19, 2022

Neurochirurgii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” au început săptămâna cu o premieră medicală. Luni, în cadrul Blocului operator al Secției Neurochirurgie a spitalului a avut loc o interventie neurochirurgicală realizată în premieră pentru unitatea medicală.

„Procedura chirurgicală a vizat o pacientă în vârstă de 41 de ani, diagnosticată, în anul 2019, cu adenocarcinom ovarian, dublu operat, care s-a adresat spitalului acuzând frecvente episoade cefaleice (o aparentă durere de cap banală). Trebuie menționat că, în cazul pacienților cu istoric oncologic, durerea de cap poate sugera prezența unor metastaze cerebrale, motiv pentru care aceștia trebuie investigați prin mijloace specifice. În cazul de față fost necesar un examen CT cerebral cu substanță de contrast care a relevat prezența a 5 leziuni cu dimensiuni cuprinse între 10 si 43 mm, dispuse câte două în fiecare emisfer cerebral si una în cerebel. Pentru a evalua corect si rapid extensia bolii de bază, investigațiile imagistice au fost completate cu un CT toraco-abdomino-pelvin cu substanță de contrast, investigație imagistică ce a evidențiat alte trei metastaze cu localizare pulmonară, cu dimensiuni reduse, în progresie de la 2 la 5 mm în 6 luni”, precizează unitatea medicală.

Te-ar mai interesa: Laurențiu Reghecampf este în culmea fericirii. Pri...

În urma examinării clinice și neurologice a pacientei, medicii au constatat un minim deficit motor la nivelul membrului inferior stâng, în porțiunea sa distală, cauzat, aparent, de una dintre metastazele de dimensiuni mai mici.

Echipa de medici care a realizat intervenția a fost una multidisciplinară: un medic oncolog, un neurochirurg și un radioterapeut.

S-a decis intervenția chirurgicală, care a durat aproximativ 7 ore.

„Pacienta a fost operată în trei poziții: sitting, semisitting și decubit dorsal, pozitii care diferă numai prin modificarea mesei chirurgicale, nu și prin poziționarea pacientului, câstigându-se, astfel, timp prețios. Ablația țesutului tumoral s-a realizat cu o înaltă precizie, obținută prin utilizarea aspiratorului ultrasonic, iar rezecția tumorilor prin intermediul a cinci incizii minim invazive a fost posibilă cu ajutorul sistemului de neuronavigație. Un alt element principal al planificării preoperatorii a avut la bază reconstrucția tridimensională a formațiunilor tumorale, tehnică folosită rareori în neurochirugie, însă care oferă o viziune în detaliu asupra intervenției ce urmează”, explică specialiștii SUUMC.

Te-ar mai interesa: Harry și Meghan au interzis. „Inel de oțel” pentru...

Intervenția a fost pregatită de echipa chirurgicală condusă de căpitan medic Georgian Ciobotaru, un medic tânăr aflat abia în cea de-a treia lună de la finalizarea rezidențiatului, iar protocolul intra- și post-operator anestezic a fost asigurat de ehipa condusă de col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, potrivit Sănătatea Buzoiană.

Ținând cont de ameliorarea examenului neurologic, acesta fiind în parametri normali la 24 de ore postoperator, pacienta a putut fi externată marți, în siguranță, la aproape 36 de ore de la finalizarea intervenției.

Te-ar mai interesa: Rețeta Părintelui Iustin Pârvu pentru tratarea can...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private