sâmbătă, iunie 25, 2022

O nouă premieră medicală pentru țara noastră, de data aceasta în domeniul chirurgiei fetoscopice fetale.

Intervenția fetală minim-invazivă pentru îndepărtarea unor bride amniotice a fost efectuată în săptămâna 26 de sarcină de către Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, unul dintre puținii medici din țară care efectuează operații intrauterine. Anastasia, o fetiță minunată, s-a născut la 37 de săptamani perfect sănătoasă. Pentru părinții ei, este cel mai frumos copil din lume, însă Anastasia ar fi putut fi diferită.

Te-ar mai interesa: Val de căldură cu consecințe grave asupra populați...

“Sarcina a decurs absolut normal până în luna a treia, când am aflat de la medicul meu curant din Craiova că există o problemă. Ecografia a evidențiat o bridă amniotică, o bandă fibroasă care ar fi putut să se înfășoare strâns în jurul mâinii sau piciorului copilului. M-am speriat în primul moment, însă imediat am început să mă gândesc la soluții. Nu știam ce să cred, mai ales că ceea ce aflasem era de-a dreptul înfricoșător, deoarece bebelușul s-ar fi putut naște cu malformații.” – își amintește emoționată mama Anastasiei.

Ce este brida amniotică?

Te-ar mai interesa: Simptomele atacului de cord. Organismul trimite se...

Brida amniotică este o anomalie congenitală rară care apare atunci când amnionul, membrana internă a sacului amniotic în care se dezvoltă fătul, se rupe. Apar benzi fibroase care se pot înfășura strâns în jurul copilului, cu afectarea circulației din zona respectivă. Mâinile și picioarele sunt porțiunile cele mai lezate, însă brida amniotică poate deteriora fața, brațele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Efectele pot varia, de la apariția unor șanțuri la nivelul pielii, până la deformarea severă sau chiar amputația membrului respectiv.

Te-ar mai interesa: Luna Plină în Capricorn. Astrolog: Vești mai neplă...

De ce apare brida amniotică?

Cauza formării bridelor amniotice nu este pe deplin cunoscută și se consideră că acestea apar din întâmplare. Nu există o cauză genetică, astfel încât probabilitatea să apară la o sarcină următoare este foarte mică.

Cea mai acceptată teorie este aceea că devreme în sarcină, între ziua 28 dupa concepție și până în săptămâna 18 de sarcină, membrana internă a sacului amniotic (amnionul) se rupe, făra afectarea membranei externe (corionului). Fătul continuă să plutească în lichidul amniotic, însă este expus la acele benzi fibroase rezultate din ruperea amnionului.

Te-ar mai interesa: Depresie după avort spontan: 5 moduri de a face fa...

Deoarece bridele amniotice sunt subțiri, pot fi identificate cu greutate la ecografia prenatală și multe cazuri sunt diagnosticate la naștere. De aceea, incidența estimată variază larg, între 1:1.200 si 1:15.000 de nou-născuți.

Confirmarea diagnosticului

“Am vrut o a doua părere de la alți medici care să-mi confirme primul diagnostic! Deși am consultat încă trei specialiști, în mod surprinzător am primit răspunsuri diferite și astfel, speranța că totuși nu era vorba despre brida amniotică a început să crească în noi…” – își amintește mama. În căutare de răspunsuri, părinții au apelat la Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie cu pregătire și interes special în medicina materno-fetală, având o experiență deosebită în diagnosticarea ecografică și tratamentul chirurgical intrauterin ghidat ecografic a unor variate anomalii sau malformații congenitale. Printr-o ecografie amănunțită, acesta a confirmat prezența bridelor amniotice.
Cum se diagnostichează brida amniotică și cum afectează dezvoltarea copilului?
Cel mai devreme, brida amniotică poate fi evidențiată la ecografia efectuată în jurul vârstei de 12 săptămâni de sarcină. Deși este dificil ca benzile fibroase să fie vizualizate ecografic din cauza dimensiunilor lor mici, afecțiunea este detectată indirect, pe baza defectelor pe care acestea le produc asupra părții de corp afectate.
Fiecare caz este unic. Severitatea și complicațiile variază de la forme ușoare, până la unele amenințătoare de viață.
În cazurile moderate, benzile se înfășoara în jurul degetelor de la mâini sau picioare rezultând în amputația sau fuziunea degetelor. Piciorul strâmb poate apărea atunci când brida încercuiește piciorul, producând restricția mișcării acestuia. Înfășurarea severă în jurul brațelor determină amputații majore. Benzile care se înfășoară la nivelul feței copilului pot duce la apariția despicăturii de buză (“buză de iepure”) sau de palat (palatoschizis). Cazurile cele mai severe, care pot pune în pericol viața fătului, apar atunci când brida amniotică se înfășoară în jurul unor structuri vitale, cum ar fi capul sau cordonul ombilical.
Fiecare caz de bridă amniotică este examinat cu multă atenție pentru a decide care este cea mai bună modalitate de a preveni lezarea zonei afectate. În cazurile severe, chirurgia fetală poate fi singura opțiune. Acest tip de intervenție chirurgicală este efectuată când fătul se află încă în uterul mamei și este indicată atunci când există riscul de deces al fătului sau, mult mai frecvent, atunci când există amenințarea de amputație a unui membru.
Chirurgia fetoscopică laser pentru îndepărtarea bridelor amniotice

Te-ar mai interesa: Arsuri la stomac în timpul sarcinii? 6 alimente mi...

Chirurgia fetoscopică pentru îndepărtarea bridelor amniotice se poate efectua doar în centre de medicină fetală de către specialiști cu pregatire amplă în acest domeniu.

“Spre întristarea noastră, Dr. Rahimian a confirmat diagnosticul. Împreună cu soțul meu am hotărât să nu ne asumăm niciun risc pentru copil. Două săptămâni mai târziu, în săptămâna 26 de sarcină, intervenția a avut loc în Spitalul Băneasa. După operație, Dl. Dr. Rahimian mi-a spus că totul a decurs normal, că fetița este bine și mi-a confirmat că decizia de a face intervenția a fost cea corectă, întrucât una din bride era deja înconjurată în jurul mâinii copilului.” – ne-a spus mama.

Intervenția laser pentru îndepărtarea bridelor amniotice se efectuează sub ghidaj ecografic și presupune inserția unui fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică. Fetoscopul permite examinarea directă a bridelor și a locului unde acestea sunt atașate.

Odată ce benzile sunt identificate, medicul folosește un fascicul laser pentru a le tăia, reducându-se astfel imediat presiunea exercitată asupra ariei afectate. Astfel, copilul va avea o șansă mai bună pentru vindecarea și dezvoltarea ulterioară normală a zonei afectate.

„Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poți interveni și schimba cursul unei boli, de altfel relativ rară în sarcină. De fapt, ceea ce face ca Spitalul Băneasa să fie unul special este Programul de Medicină Materno-Fetală care oferă o expertiză avansată pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Echipa noastră de specialişti a efectuat până în prezent următoarele tipuri de intervenţii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, şunturi vezico-amniotice şi şunturi toraco-amniotice, fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat, fotocoagulare de valvă posterioară, cele mai multe proceduri fiind efectuate în premieră în România.” a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.
După intervenție, mama și copilul au fost urmăriți cu multă atenție pe toată durata sarcinii, până la naștere, pentru monitorizarea dezvoltării extremității afectate. Chirurgia fetală poate avea riscuri, incluzând nașterea prematură, infecția sau sângerarea, însa se pot folosi medicamente care sa reducă riscul de apariție a acestor complicații.

“Am avut încredere în Dl. Dr. Rahimian încă de la început și am fost foarte convinsă că fac ceea ce trebuie! 11 săptămâni mai târziu, la 37 de săptămâni de sarcină, Anastasia, fetița noastră minunantă, s-a născut perfect sănătoasă.”- a concluzionat mama Anastasiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private