Sari la conținut

Premieră! Spitalul de Pediatrie din Iaşi, primul din ţară cu compartiment special destinat copiilor cu autism

copii cu autism
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Metoda Mifne

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, Alina Belu, a anunţat că unitatea medicală pe care o conduce este primul spital de pediatrie din ţară care va avea un compartiment special destinat copiilor cu autism.

Noua structură a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi prevede înfiinţarea, în premieră, a Compartimentului de psihiatrie pediatrică. Acesta va avea cinci paturi şi va fi adresat copiilor cu patologie din spectrul autist.

Noul compartiment răspunde nevoilor copiilor şi părinţilor”

„În ultimul timp, medicii spitalului s-au confruntat cu solicitări din partea părinţilor ai căror copii au fost diagnosticaţi cu această patologie. De altfel, pentru înfiinţarea acestui compartiment, care are în structură, printre altele, un logoped şi un psiholog, au fost purtate discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor naţionale care au ca specific de activitate spectrul autism. Noul compartiment răspunde nevoilor copiilor şi părinţilor”, afirmă managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu.

Astfel, pentru prima dată în cei peste 50 de ani de funcţionare, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi, pacienţii pot beneficia de îngrijire medicală în toate specialităţile.

„Ca noutate, în spital va funcţiona, pe lângă cele existente, şi câte un compartiment pentru boli infecţioase (cu 15 paturi), genetică (3 paturi). Pentru monitorizare post-transplant hepatic a fost infiinţat un compartiment de Chirurgie hepato-bilo-pancreatică.

Noul compartiment chirurgical de Oftalmologie, cu 5 paturi, va deveni funcţional începând cu data de 1 noiembrie, ceea ce reprezintă un pas important pentru unitatea pediatrică ieşeană având în vedere numărul mare de pacienţi care se adresează spitalului.

Medicii sunt pregătiţi să preia şi să intervină în cazul tumorilor oculare, patologiilor oculare ale nou-născutului şi prematurului, precum şi în cazul diverselor malformaţii oculare”, mai menţionează sursa citată de Agerpres.

75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist

Autismul este o tulburare care afectează dezvoltarea creierului şi debutează în primii ani de viaţă. Aproximativ 1% din populaţie este afectată sub diferitele sale forme. Se caracterizează prin interacţiune socială, comunicare şi interese limitate, iar activitatea este repetitivă şi fără un ţel evident pentru cei din jur.

Aproximativ 75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist, sau ASD. Mulţi dintre ei au probleme de a comunica şi de a interacţiona cu alţi oameni şi manifestă comportamente restrânse şi/sau repetitive. Persoanele din spectrul autist pot avea modalităţi diferite de învăţare, mişcare sau de a-şi concentra atenţia.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel