joi, mai 26, 2022

Președintele României a promulgat legea. Care este noua normă zilnică de hrană din spitale și în ce condiții poate fi suplimentată.

Joi, 12 mai, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea potrivit căreia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei /zi de spitalizare.

Te-ar mai interesa: Ce sunt adaptogenii și cum vă pot ajuta să vă îmbu...

Președintele României a promulgat legea. Care este noua normă zilnică de hrană din spitale

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul instituirii unor norme noi cu privire la alocaţia de hrană în unităţile spitaliceşti, precum şi la procedura de stabilire a acesteia.

”Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, prevede legea.

Te-ar mai interesa: Studiu: Testele genetice pot reduce riscul afecțiu...

De asemenea, ”cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea.

De asemenea, ”cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

Alocaţia poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Legea intră în vigoare la data de 1 iulie 2022.

Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.

Te-ar mai interesa: Variola maimuței: care sunt cele 4 grupuri cu risc...

Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită.

Legea promulgată de Klaus Iohannis mai prevede și că modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private