Sari la conținut

Prevenirea cancerului de sân: 10 modificări în stilul de viață pentru a reduce riscul

cancer de san
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de cancer de san

Prevenirea și factorii de risc modificabili ai cancerului de sân. Cancerul de sân este o boală comună și complexă care afectează milioane de femei din întreaga lume. Deși cauzele exacte ale cancerului de sân sunt încă necunoscute, identificarea factorilor de risc și luarea de măsuri pentru prevenirea sau reducerea acestor riscuri este esențială pentru a proteja sănătatea sânilor.

Factorii de risc pentru cancerul de sân pot fi clasificați în linii mari în două categorii: nemodificabili și modificabili. Factorii de risc nemodificabili se referă la caracteristici inerente pe care indivizii nu le pot modifica. În schimb, factorii de risc modificabili pot fi influențați prin ajustări ale stilului de viață și comportamentului. Este important de menționat că a avea unul sau mai mulți factori de risc nu garantează dezvoltarea cancerului de sân. De fapt, multe persoane diagnosticate cu cancer de sân nu au factori de risc identificabili.

În acest articol, dr. Saphalta Baghmar, HoD, spune mai multe despre cancerul de sân și despre diferitele modalități de a gestiona eficient simptomele acestei afecțiuni cu modificări ale stilului de viață.

Cancerul de sân: factori de risc nemodificabili
Iată factorii de risc nemodificabili ai cancerului de sân pe care ar trebui să îi cunoașteți:

Gen și vârstă: factor de risc pentru cancerul de sân

A fi femeie este cel mai important factor de risc pentru cancerul de sân. Femeile sunt mult mai sensibile la această boală decât bărbații, iar riscul crește odată cu vârsta, mai ales după menopauză .

Genetica si istoria familiei
Un istoric familial de cancer de sân, mai ales dacă o rudă apropiată a fost diagnosticată la o vârstă fragedă, poate crește riscul unei persoane. Mutațiile genetice specifice cresc, de asemenea, substanțial riscul.

Factori de reproducere
Inițierea menstruației înainte de vârsta de 12 ani și experimentarea menopauzei după vârsta de 55 de ani poate crește durata expunerii la estrogeni , potențial crescând riscul de cancer de sân.

Factori de risc modificabili ai cancerului de sân
Iată factorii de risc modificabili ai cancerului de sân pe care ar trebui să îi cunoașteți:

Terapie de înlocuire a hormonilor
Utilizarea terapiei de substituție hormonală cu estrogen și progesteron după menopauză, precum și utilizarea pilulelor contraceptive, pot crește riscul de cancer de sân.

Consumul de alcool
Consumul regulat de alcool poate fi un factor de risc pentru cancerul de sân și este recomandabil să limitați consumul de alcool la cel mult o băutură pe zi.

Activitate fizică și greutate
Un stil de viață sedentar și lipsa activității fizice pot contribui la creșterea în greutate, mai ales după menopauză, crescând riscul de cancer de sân. Excesul de greutate sau obezitatea este asociată cu un risc mai mare, în special după menopauză.

Expunerea la radiații
Radioterapia anterioară pe piept sau pe față pentru alte afecțiuni medicale poate crește riscul de cancer de sân.

Afecțiuni benigne 

Unele afecțiuni benigne ale sânilor, cum ar fi hiperplazia atipică sau carcinomul lobular in situ, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de sân.

Măsuri preventive pentru controlul cancerului de sân
Prevenirea cancerului de sân este o provocare, deoarece mulți factori de risc sunt dincolo de controlul individual. Cu toate acestea, mai multe strategii și modificări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de sân sau la detectarea acestuia într-un stadiu incipient, mai tratabil.

Screening regulat și depistare precoce
Respectarea mamografiilor regulate și a examinărilor recomandate, inclusiv examenele clinice ale sânilor și autoexamenele, este crucială. Detectarea precoce poate duce la un tratament mai eficient.

Mențineți o greutate sănătoasă și rămâneți activ din punct de vedere fizic
Activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea riscului de cancer de sân. Țintește-te să faci cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână.

Dietă echilibrată și obiceiuri alimentare sănătoase

Este recomandată o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe. Limitați consumul de carne procesată și roșie, alimente cu zahăr și produse lactate bogate în grăsimi.

prevenire cancer san
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Limitați consumul de alcool
Se recomandă să nu consumați mai mult de o băutură pe zi.

Alăptarea
Alăptarea este asociată cu un risc redus de cancer de sân. Prelungirea duratei alăptării poate oferi o protecție suplimentară.

Evitați terapia de substituție hormonală (HRT)
Explorarea metodelor alternative de gestionare a simptomelor menopauzei poate ajuta la evitarea riscurilor asociate cu HRT.

Minimizați expunerea la toxine de mediu
Limitarea expunerii la toxine de mediu asemănătoare hormonilor, cum ar fi BPA (care se găsește în anumite materiale plastice), prin utilizarea produselor fără BPA și reducerea la minimum a utilizării recipientelor din plastic poate fi o măsură de protecție.

Cunoaște-ți istoricul familial
Informarea furnizorului dvs. de asistență medicală despre istoricul dvs. familial vă va ajuta să vă evaluați riscul și să discutați despre screening-ul și măsurile preventive adecvate. Dacă aveți antecedente familiale de cancer de sân sau factori de risc specifici, luați în considerare consilierea genetică.

Renunță la fumat
Renunțarea la fumat poate reduce riscul apariției diferitelor tipuri de cancer , inclusiv cancerul de sân.

Bunăstare emoțională și somn
Menținerea bunăstării emoționale prin gestionarea stresului și asigurarea unui somn adecvat este esențială pentru sănătatea generală.

În concluzie, în timp ce factorii de risc pentru cancerul de sân sunt diverși și complexi, indivizii pot lua măsuri pentru a-și minimiza riscul prin alegeri proactive ale stilului de viață și prin screening-uri regulate. Eforturile de depistare precoce și prevenire sunt vitale în lupta împotriva cancerului de sân, iar persoanele sunt încurajate să se consulte cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a crea planuri de prevenire personalizate. Împreună, putem lucra pentru un viitor cu riscuri reduse de cancer de sân și îmbunătățirea sănătății generale a sânilor, potrivit thehealthsite.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel