Sari la conținut

Prevenția poate prelungi vârsta memoriei până la 80-100 de ani. Iată ce trucuri recomandă neurologii ca să ne menținem creierul tânăr

Până acum nu s-a inventat un medicament pentru memorie. Deși suplimentele cu ginko biloba și lecitină sunt foarte populare, medicii lămuresc că e doar o „chestiune de marketing”.

Nu fac rău, dar nici bine, iar studiile nu le-au dovedit eficacitatea. „Se face o mare confuzie între medicamentul care conține un extract standardizat de ginko biloba și așa-zisele suplimente. Frunza care nu este procesată în laborator poate conține și substanțe nocive, în schimb medicamentul a fost testat și studiat și are efecte favorabile asupra tulburărilor de memorie dovedite”, susține prof. dr. Ovidiu Băjenaru, medic neurolog.

Cât despre lecitină, singurele efecte benefice ar fi accelerarea circulaței. „Lecitina nu și-a dovedit valabilitatea în legătură cu performanța cognitivă, ele nu sunt avizate de EMEA și FDA. Nu face rău, dar nici nu crește performanța intelectuală. Poate îmbunătăți circulația, determină vaso-dilatție, dar atât, completeză dr. Constatin Popa, medic neurolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din București

Citeste si:

Activitate intelectuală rebus și somn

Reducerea stresului, exerciții de concentrare, planificarea evenimentelor cu ajutorul calendarelor, listelor, organizarea sarcinilor de serviciu și menținerea rutinei sunt primii pași spre o memorie mai activă.

Acestora li se adaugă și diverse „trucuri de memorare”: de exemplu, repetați în gând numele unei persoane imediat ce ați făcut cunoștință, asociați numere cu diverse date sau evenimente și refaceți în gând traseul unei acțiuni, rezolvați rebus.

Prevenția poate prelungi vârsta memoriei până la 80-100 de ani „având o activitate intelectuală intensă.

De asemenea, un somn bun (somnul de noapte) poate ajuta la fixarea informației, fiind momentul în care creierul filtrează informațiile și scapă de cele ne esențiale”. Activitatea intelectuală susținută trebuie însoțită de activitate recreativă, pentru că și suprasolitarea inhibă creierul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.