Sari la conținut

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

Sursă foto: Romania TV
Programul Prima Conectare vizează lucrări de branșare și/ sau racordare a gospodăriilor vulnerabile (cu venituri reduse) la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea Europeană prin PNRR. Programul „Prima conectare” a intrat deja în vigoare de ceva timp, iar cei care locuiesc în zonele rurale pot să primească rapid banii, evident, dacă respectă fiecare criteriu în parte.

Guvernul a derulat deja două sesiuni din acest program, sumele finanțate ajungând la un total de aproape 300.000 de lei, pentru 34.000 de gospodării.

Fondurile totale ale programului „Prima conectare” sunt de 850.000 de lei.

Persoanele cu venituri mici pot beneficia de bani de la stat, mai precis, până la 10.000 de lei, pentru racordarea ori branșarea propriei gospodării la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare.

Condiții de îndeplinit în programul Prima Conectare

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să primească acest ajutor de la stat? În primul rând, să aibă venituri mici. De asemenea, beneficiarii trebuie să demonstreze că nu au suficienți bani astfel încât să achite singuri lucrările pentru canalizare.

Regulamentul spune clar că venitul pentru fiecare membru nu trebuie să fie mai mare de salariul minim brut, respectiv 2.550 lei. Totuși, multe persoane se află în această situație.

Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Prima Conectare. Ajutorul se accesează prin intermediul operatorilor de apă și canalizare

Conform unui anunț al AFM, subvențiile nu pot fi solicitate direct de beneficiarii finali ai lucrărilor, ci doar prin intermediul operatorilor de apă și canalizare. Cererile de finanțare se vor transmite la AFM prin aplicația informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul instituției, AFM.

”În cadrul Programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)- Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene”, precizează instituția.

Conform sursei citate, solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceștia sunt eligibili sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI –  Asociația de dezvoltare intercomunitară.

Așadar, finanțarea nu poate fi solicitată în mod direct de beneficiarii finali care intenționează să se branșeze la apă și canalizare. Aceștia se pot adresa însă operatorului de servicii de utilități publice din localitatea de domiciliu sau, după caz, operatorului regional de servicii de utilități publice, în localitatea de domiciliu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel