Sari la conținut

Prima țară europeană care ia o decizie radicală privind vaccinarea cetățenilor săi cu AstraZeneca

vaccinarea cu AstraZeneca

Danemarca a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a renunțat la vaccinul AstraZeneca Plc din programul său de inoculare Covid-19, pe fondul îngrijorărilor legate de efectele secundare grave, conform Bloomberg.

Țara a decis să „continue desfășurarea programului său de vaccinare, fără AstraZeneca”, a declarat miercuri Autoritatea Daneză pentru Sănătate.

„Există o legătură între reacțiile adverse rare, dar grave” și vaccinul Covid-19 produs de AstraZeneca, a spus autoritatea. A enumerat riscul formării de cheaguri de sânge, hemoragii și un număr scăzut de trombocite din sânge.

Având în vedere că pandemia a fost menținută în mod rezonabil sub control în Danemarca, autoritatea a declarat că se consideră acceptabilă scoaterea AstraZeneca din programul de vaccinare al țării, despre care estimează că va întârzia imunizarea generală cu aproximativ trei săptămâni.

Citeste si:

Danemarca a fost printre primele state europene care a suspendat pe 11 martie inocularea cu acest ser, în urma identificării mai multor cheaguri de sânge formate după vaccinare. La acea vreme, autoritatea medicală daneză anunța că decizia ”a fost luată din precauție”, până ce cazurile vor fi analizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

EMA a transmis săptămâna trecută că există o legătură între inoculare și formarea trombozelor și a cerut ca aceasta să fie inclusă în prospect drept ”efect advers foarte rar”. A transmis că țările se pot baza în continuare pe serul AstraZeneca și i-a îndemnat pe cei vaccinați să se îndrepte către medici, dacă suferă efecte adverse în următoarele 14 zile de la imunizare.

Norvegia urmează și ea să facă astăzi un anunț în privința folosirii serului dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

AstraZeneca în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, luni, că o nouă tranșă de 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns marți, 13 aprilie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, mai precizează CNCAV.

Până în prezent, au fost recepționate 1.320.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 402.534 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.