Sari la conținut

Primele 1000 de zile influențează radical buna dezvoltare a viitorului adult (P)

  • de
Primele 1000 de zile influențează radical buna dezvoltare a viitorului adult
Primele 1000 de zile influențează radical buna dezvoltare a viitorului adult
Primele 1000 de zile influențează radical buna dezvoltare a viitorului adult

Primele 1000 de zile din viaţa bebeluşilor sunt cele mai importante, reprezentând ocazia unică de a pune bazele pentru un viitor sănătos. Din momentul concepţiei şi până la vârsta de 2 ani, dezvoltarea armonioasă a micuţilor se concentrează în jurul a 4 miracole, care au un impact pentru tot restul vieţii şi care pot fi influenţate printr-o nutriţie corectă.

Dezvoltarea fizică este cea mai accelerată în primele 1000 de zile, bebeluşii crescând în această perioadă mai mult decât în tot restul vieţii.

Prin urmare, pe timpul sarcinii, viitoarele mămici trebuie să acorde o importanţă deosebită alimentaţiei, nu numai la nivel cantitativ, ci şi calitativ. A mânca pentru două persoane nu înseamnă a mânca de două ori mai mult, ci înseamnă că mâncarea ar trebui să fie de două ori mai săţioasă.

După naştere, se recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi începerea diversificării după această vârstă, în paralel cu alăptarea.

Între 1 şi 3 ani, copiii au nevoi nutriţionale mult mai mari decât adulţii pe kg/corp, întrucât au un ritm de creştere mai accelerat. În acelaşi timp, însă, stomacul lor este mic, reprezentând numai 20% din capacitatea gastrică a adultului.

Pentru că nu există un singur aliment care să aducă aportul necesar al tuturor nutrienţilor pe parcursul unei zilei, atunci când se începe diversificarea, alimentaţia trebuie să fie variată.

Dezvoltarea cognitivă este cea mai fascinantă în primii 2 ani de viaţă, perioadă în care bebeluşii dobândesc până la 80% din abilităţile lor cognitive.

Dezvoltarea creierului, precum şi dezvoltarea cognitivă încep din uter: din cea de-a 4-a lună prenatală, cei mai mulţi neuroni sunt formaţi şi vor continua să supravieţuiască până spre finalul vieţii. Înainte de a se naşte, copilul este deja inteligent şi învaţă, contrar convingerii comune, conform căreia: “Copilul este mic, nu ştie și nu înţelege”.

Abilităţile emoţionale şi sociale sunt primele care se dezvoltă pentru că ele au legătură cu supravieţuirea. Acestea sunt fundamentul dezvoltării cognitive. Nu putem învăţa nimic fără ajutorul celorlalţi şi fără reciprocitate. Arhitectura creierului nu se poate dezvolta fără implicarea adultului în relaţia cu copilul.
Creşterea imunităţii este vitală în primele 1000 de zile, întrucât bebeluşii se nasc cu un sistem imunitar care nu este capabil să îi protejeze.

Alimentaţia din primele luni de viaţă poate influenţa probabilitatea de a dezvolta o alergie mai târziu. Expunerea ridicată la alergeni poate duce la o sensibilizare alergică la copiii cu risc de alergie.

Printre principalii factori de risc care pot determina apariţia alergiilor, în perioada sarcinii, dar şi la nou-născut, se numără fumatul, poluanţii din mediu, dar şi colonizarea intestinului cu flora anormală.

Apoi, în primul an de viaţă şi după vârsta de un an, alergiile pot fi declanşate de începerea diversificării mai devreme de 4 luni, de o dietă săraca în omega 3, dar şi de consumul laptelui de vacă.

Laptele matern este cel mai puternic aliat împotriva alergiilor, întrucât asigură un sistem imunitar puternic, induce dezvoltarea unei flore intestinale bifidodominante, protejează sugarii de infecţii gastrointestinale şi respiratorii şi reduce incidenţa eczemei atopice la sugarii cu risc crescut de alergii.

Programarea metabolică este esenţială pentru reducerea riscului de suprapondere la copii.

Pentru a evita creşterea excesivă în greutate a copiilor, alimentaţia diversificată trebuie introdusă la timp, iar dieta zilnică trebuie să fie echilibrată nutriţional, cu porţii de dimensiuni corespunzătoare şi cu o densitate nutriţională adecvată.

Consumul moderat de proteine în primul an de viaţă scade predispoziţia la obezitate cu 25%. De aceea, se consideră că proteinele din laptele matern, care se modifică treptat cantitativ, pentru a se adapta perfect nevoilor sugarilor reprezintă „cărămizile vieţii”.

Obiceiurile alimentare sănătoase din primii ani, inclusiv cele referitoare la mâncatul cu moderaţie conduc, de asemenea, la scăderea riscului de obezitate pe termen lung.

Prin urmare, alimentaţia copilului din primii 2 ani influenţează sănătatea lui pentru toată viaţa, iar momentul diversificării alimentaţiei este deosebit de important în creşterea optimă şi dezvoltarea sănătoasă.

Despre miracolele din primii 2 ani de viață puteti afla mai multe detalii aici: https://www.nestlebaby.ro/primele-1000-de-zile

admin

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel