joi, iunie 1, 2023

Primele semne ale unui ficat cu probleme. Este considerat „organul tăcut“, care nu produce simptome evidente, însă, potrivit medicilor, există câteva semnale care indică apariţia unei afecţiuni hepatice.

Când ficatul este agresat în mod repetat, simptomele nu încetează să apară. Fiind un organ foarte activ, atunci când el este bolnav, întregul corp are de suferit.

Ficatul gras este asociat cu boli precum diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute în sânge, un nivel ridicat al colesteroului dăunator şi un nivel mic al colesterolului benefic.

Te-ar mai interesa: Medic: Nevoia de a urina mai des și mult mai urgen...

Potrivit medicilor, primul pas spre vindecare este modificarea alimentaţiei, astfel încât corpul să metabolizeze rapid grăsimile ingerate.

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatică)

Alcoolul

Este considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic în momentul în care consumul zilnic de alcool pur depăşeşte 20 de grame la femei şi 30 de grame la bărbaţi. Când ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, funcţiile sale au de suferit. Factorul major de risc este în acest caz alcoolul în stare pură. Indicatorii care trebuie urmăriţi sunt pierderea rapidă în greutate, malnutriţia, senzaţia de oboseală, potrivit unui comunicat remis de Ropharma.

Te-ar mai interesa: Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrie...

Primele semne ale unui ficat cu probleme

O formă mai severă a hepatitei alcoolice determină simptome cum sunt starea generală proastă, icter (îngălbenirea pielii, cauzată de creşterea nivelului bilirubinei) şi, uneori, durere în zona ficatului.

Semnele hepatitei cronice

Atunci când hepatita se manifestă pe o perioada mai lungă de şase luni, boala este catalogată drept cronică. În cazul acestei afecţiuni, ficatul rămâne inflamat chiar şi în lipsa altor simptome. Astfel, există cazuri în care oamenii au hepatită cronică de peste 20 de ani, fără primească acest diagnostic.

Te-ar mai interesa: Simptome de accident vascular cerebral. Nu ignora ...

Întrucât cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D şi ficatul gras), simptomele sunt extrem de variate, de la astenie fizică şi icter persistent, la reacţii autoimune aparent necorelate precum: artrita, dureri articulare şi leziuni cutanate.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatică)

Nivelul crescut al colesterolului şi obezitatea constituie doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grăsime. Indicatorii importanţi în acest caz sunt oboseala excesivă necorelată cu odihna cotidiană, pierderea nejustificată a poftei de mâncare şi implicit în greutate, precum şi durerile abdominale.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru sănătatea inimii. Specia...

Un factor major de risc în cazul steatozei non-alcoolice este şi rezistenţa la insulină. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt însoţite de inflamaţie, ce semnalează momentul în care boala se declanşează.

Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci când mai mult de 10% din ficat prezintă depuneri de grăsime. Boala poate progresa spre ciroza şi chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).

Te-ar mai interesa: Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănă...

O măsură pentru pacienţii cu probleme hepatice este alimentația. Consumul de proteine şi reducerea de grăsimi şi glucide, în care consumul de grăsimi saturate este înlocuit cu cele nesaturate din peşte, ulei de măsline, nuci.

De asemenea, este utilă includerea în dieta zilnică a fructelor şi legumelor cu rol antioxidant precum sfecla roşie, varza de Bruxelles, conopida şi ardeii graşi, care ajută şi la secreţia bilei, potrivit Adevărul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private