Sari la conținut

Primele semne de atac cerebral. În câteva minute, celulele creierului încep să moară

Sursă foro: arhiva doctorulzilei.ro
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial

Un atac cerebral este o urgență medicală. Accidente vasculare cerebrale apar atunci cand un vas de sânge (o arteră), care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului, se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În doar o câteva minute, celulele creierului încep să moară.

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale. Cel mai comun tip, numit accident vascular cerebral ischemic,  este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului.

Simptomele unui accident vascular cerebral

Celalalt, numit accident vascular cerebral hemoragic,se datorează apariţiei unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul de irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente (aşa cum sunt: anevrismul, angiomul), a unor tulburări de colagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.

Un accident ischemic tranzitor este un semn care poate anunta aparitia unui accident vascular cerebral constituit. Accidentul ischemic tranzitor apare cand fluxul sanguin catre o parte a creierului este temporar redus sau blocat.

Simptomele unui accident vascular cerebral sunt:

  • Starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
  • Confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti
  • Tulburari de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii
  • Tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii
  • Dureri de cap severe

În cazul în care aveți oricare dintre aceste simptome ar trebui să mergeti imediat la un spital pentru a primi tratament de specialitate!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel