Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon este în creștere alarmantă inclusiv în rândul tinerilor, de aceea trebuie să știi care sunt primele semne care ar trebui să te trimită de îndată la medicul gastroenterolog pentru investigații de specialitate.
De altfel, noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050.
În cazul cancerului de colon, pe lângă colonoscopie, alte metode de diagnostic includ testele de fecale, dar cele bazate pe sânge sunt considerate mai convenabile şi ar putea extinde opţiunile de screening pentru acest cancer.
Ce este cancerul de colon?
Cancerul de colon este o afecțiune a tubului digestiv reprezentată de colon (intestin gros) și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului și se numește cancer de colon sau la nivelul rectului (zona terminală a colonului), acesta numindu-se cancer rectal.
Cancerul de colon este cea mai întâlnită formă de cancer la nivel mondial. Se situează pe locul al doilea în cazul afecțiunilor tumorale la bărbați și pe locul al treilea în cazul femeilor.
Cancerul de colon se manifestă prin apariția unor formațiuni pe pereții interiori ai colonului, formațiuni la nivelul cărora se produc mutații capabile să genereze apariția unor polipi de tip malign, scrie medicover.ro.
Factori de risc
Principalii factori de risc care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt următorii: vârsta, ereditatea, alimentația, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, fumatul, dar și altele.

O altă categorie care poate dezvolta afecțiuni colorectale sunt pacienții cu boala Crohn, boala colonului iritabil sau colita ulcerativă.
Simptome şi semne de alarmă ale cancerului de colon
Cancerul de colon apare în intestinul gros și se manisfestă prin apariția unor polipi pe pereții colonului. Acești polipi se pot transforma în timp în cancer de colon, iar simptomul constă în sângerarea acestora. Astfel că, petele de sânge în scaun sau pe hârtia igienică, de asemenea, schimbări ale consistenței scaunului pot fi semne ale apariției acestei afecțiuni.
Apariția constipației sau a diareei se numără printre simptome. Dacă aveți senzație de balonare care persistă mai mult de 21 de zile, atunci, specialiștii recomandă o programare la gastroenterologie.
Alt simptom poate fi senzația inexplicabilă de oboseală și scăderea în greutate. Starea de oboseală continuă se numără, de asemenea, printre simptomele cancerului de colon. Scăderea inexplicabilă a greutății este și aceasta un posibil simptom al acestei boli.