Sari la conținut

Primele simptome ale cancerului de colon. Atenție la crampe abdominale și modificarea tranzitului

Din cuprinsul articolului

Primele simptome ale cancerului de colon. Cancerul colorectal este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, al doilea ca răspândire la bărbaţi şi al treilea la femei. Conform unor cercetari efectuate la nivel international, una din din 20 de persoane prezinta riscuri serioase de a face cancer la colon.

“Numărul cazurilor de cancer de colon este în creştere în România, chiar dacă acest tip de cancer poate fi prevenit, dacă se face o colonoscopie. Orice cancer apare în urma unor leziuni, iar aceste leziuni pe colon nu sunt vizibile decât la colonoscopie, aşa că este obligatoriu ca fiecare om, în special cei care ştiu că au avut în familie astfel de cazuri de cancer – este un cancer care se transmite genetic – să îşi facă o colonoscopie. Dacă este depistat în fază incipientă, cancerul de colon poate fi vindecat. În ultimii ani, am observat o scădere a numărului cazurilor de cancer de stomac, pentru că oamenii mănâncă mai sănătos”, a declarat Profesorul doctor Dan Dumitraşcu, specialist în gastroenterologie.

Simptome ale cancerului de colon

 Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:
  • Sângerare rectală (scaun cu sange)
  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Anemie fără o explicaţie
  • Pierdere inexplicabilă în greutate

Iată cele 5 recomandări legate de stilul de viaţă care sunt asociate cu scăderea riscului de apariţie a acestui cancer:

1. păstraţi o greutate corporală sănătoasă

2. evitaţi depunerea de grăsime în zona abdominală

3. faceţi exerciţiu fizic în mod regulat

4. nu fumaţi şi limitaţi consumul de alcool

5. adoptaţi o alimentaţie bogată în fructe, legume, peşte, seminţe şi fructe oleaginoase, fibre, şi mai săracă în carne roşie şi mezeluri.

În cazul celor ce respectau toate aceste recomandări, riscul de cancer colorectal scădea cu 37%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel