sâmbătă, decembrie 3, 2022

PRIMER, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, atrage atenția românilor în privința medicamentelor contrafăcute. Se pare că în periada sărbătorilor de iarnă pot apărea diferite produse farmaceutice falsificate, dezvoltate de producătorii care profită de „febra cumpărăturilor”.

În contectul pandemic actual, piața medicamentelor contrafăcute a fost alimentată mai mult ca niciodată. O serie de site-uri neautorizate pretind că vând tratamente eficiente pentru Covid-19, însă acestea reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, conform PRIMER.

PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – atrage atenţia populaţiei să exercite maximum de vigilenţă şi prudență la achiziţionarea de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale, vaccinuri şi în general, orice preparat destinat sănătăţii, din alte surse decât cele autorizate.

Te-ar mai interesa: Ce presupune activitatea unui psiholog clinician î...

“Din experienţa anilor precedenţi autorităţile şi companiile farmaceutice avertizează că perioada sărbătorilor este momentul în care ar putea fi puse în circulație produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute, pentru că se profită de buna credinţă a oamenilor şi de febra cumpărăturilor”, a explicat Dr. Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Totodată, pandemia de coronavirus a alimentat mai mult ca niciodată piaţa medicamentelor contrafăcute sau falsificate în acest an. Astfel, au apărut medicamente false anti-COVID care se vând ca “leacuri miraculoase” sau “descoperiri ştiinţifice revoluţionare” şi pretind că tratează sau vindecă boala provocată de noul coronavirus. Majoritatea acestor produse care pot afecta grav sănătatea se comercializează prin intermediul site-urilor online neautorizate sau neverificate, mizând pe teama şi pe nevoia disperată a oamenilor în a găsi soluţii împotriva acestei boli.

Te-ar mai interesa: Cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ult...

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10% din medicamentele comercializate la nivel mondial sunt substandard sau falsificate. Alte statistici arată că în fiecare an îşi pierd viaţa circa 700 de mii de pacienţi pentru că utilizează astfel de preparate, fenomenul intensificându-se din cauza dezvoltării comerţului online”, a mai comentat reprezentantul PRIMER.

Te-ar mai interesa: Tragedie în lumea filmului! A murit un mare actor ...

Pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, PRIMER vă prezintă mai jos un scurt îndrumar privind elementele asupra cărora trebuie sa fiți atenți, mai ales în această perioadă, înainte de a procura produse pentru îngrijirea sănătății:

 

  • Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală – inclusiv vaccinurile – nu se pot vinde prin internet deoarece acest lucru este interzis. Nu achiziţionaţi sub nici o formă astfel de preparate de pe internet;
  • Ca o măsură de precauţie atunci când achiziţionaţi prin intermediul internetului alte preparate destinate sănătăţii, verificaţi dacă site-ul respectiv este autorizat. Este de preferat să le achiziţionaţi doar de pe site-urile producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor sau al reţelelor cunoscute de retail.
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care promit vindecări miraculoase, efecte revoluţionare şi mai ales diferite tratamente “minune” împotriva Covid-19;
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii de la agenţi de vânzări care merg din uşă în uşă;
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care sunt desfăcute, incomplete, nu sunt în ambalaj original sau sunt în ambalaje deteriorate sau dubioase, cum ar fi: conţin greşeli repetate de ortografie, lipsesc datele despre producător, compoziţia preparatului, data de fabricaţie sau termenul de valabilitate, etc.;
  • Evitaţi utilizarea unor preparate primite de la rude, prieteni sau cunoştinţe care la rândul lor nu pot identifica provenienţa acestora;
  • Întrebaţi medicul sau farmacistul oricând aveţi nelămuriri sau îndoieli cu privire la un preparat destinat sănătăţii pe care l-aţi cumpărat sau primit dintr-o sursă neautorizată sau neverificată, înainte de a-l administra.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private