vineri, iunie 5, 2020

Un constănţeande 63 de ani a ajuns la spital după ce a contactat virusul prin înţepătura ţânţarilor, dar acum se află în afara oricărui pericol

Neglijarea simptomelor poate duce la deces, aşa cum s-a întâmplat în 2010, în cazul a două persoane

Institutul Matei Balş a confirmat, ieri, prima infecţie cu virusul West Nile din judeţul Constanţa. Un bărbat de 63 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, după ce a fost înţepat de un ţânţar. Pacientul a ajuns la spital cu febră, dureri de cap, dureri de corp şi greaţă. Medicii i-au aplicat tratamentul de specialitate, iar în prezent pacientul se află în afara oricărui pericol. Specialiştii monitorizează situaţia şi recomandă populaţiei să ia o serie de măsuri de siguranţă pentru prevenirea unor noi cazuri. „Trebuie evitate zonele cu ţânţari, iar dacă nu se poate face acest lucrul, corpul trebuie protejat cu îmbrăcăminte cu mânecă lungă. Subsolurile blocurilor inundate sunt, de asemenea, zone care favorizează apariţia ţânţarilor“, a precizat doctor Constantin Dina, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa pentru observator.ro. Acesta a mai precizat că autorităţile locale trebuie să ia măsuri pentru dezinsecţia zonelor cu risc. Netratată, infecţia poate cauza chiar şi decesul, aşa cum s-a întâmplat în 2010, în cazul doi constănţeni din Lipniţa şi Mangalia.

Citește și:

Potrivit specialiştilor, boala West Nile nu se transmite de la om la om, ci numai prin înţepătura ţânţarului. La aproximativ 80% dintre cei infectaţi cu virus West Nile nu există simptome, în timp ce unele persoane, până la 20%, pot prezenta o formă uşoară de infecţie, manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi, uneori, creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Un procent mic de persoane, aproximativ una din 150 de persoane infectate, pot dezvolta forma severă a bolii, meningo-encefalita, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsă sechele, potrivit medicilor.

Citește și:

 

Parteneri