Sari la conținut

Alertă medicală în România! Primul caz de deces din cauza rujeolei. De unde a luat boala copilul, de doar 7 luni

bebelus
Sursă foto: Wallpaper Flare
Microchimerismul fetal: amprenta bebelușului în mamă

Alertă medicală în România! Primul caz de deces din cauza rujeolei. De unde a luat boala copilul, de doar 7 luni!

Alertă medicală în România! Rujeola nu este o simplă boală a copilăriei. Este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o erupție cutanata și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Un bebeluș de șapte luni, nevaccinat, a murit din cauza rujeolei, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, scrie Agerpres.

Potrivit sursei, copilul era neeligibil la vaccinarea cu ROR şi a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.

 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă

Amintim că în perioada 1 ianuarie – 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe în județul Mureș – 628 cazuri, urmat de județul Brașov – 344 de cazuri, precizează sursa menţionată.

primul deces din cauza rujeolei
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alexandru Rafila a vorbit despre epidemia de rujeolă. Cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică, mai spune Ministrul Sănătății.

”Este o situație cu care, de-a lungul timpului, ne-am mai întâlnit, și această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni a copiilor.

În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua, iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă la momentul decretării epidemiei de rujeolă.

Calendarul național de vaccinare

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:

  • Vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.
  • La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.
  • La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.
  • La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel