Sari la conținut

Primul caz de gripă AH1N1 la Iași : numărul infecțiilor respiratorii a crescut cu 2% față de anul trecut

Este decembrie, sezonul răcelilor și al gripelor și iată că primul caz de gripă a fost confirmat la Iași, conform informațiilor de pe agenția de știri Mediafax.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, primul caz de gripă a fost confirmat la un pacient din Iaşi, analizele indicând drept cauza bolii virusul AH1N1. În sezonul prcedent, primaul caz de gripă a fost produs de virusul AH3N2.

La nivel naţional, în intervalul 16-22 noiembrie, au fost în total 82.883 de cazui de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii, cu doi la sută mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului anterior ( 81.244) şi cu 0,3 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în săptămâna precedentă (82.649).

Până în 22 noiembrie au fost vaccinate gratuit prin programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii 333.569 de persoane din grupele la risc.

Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea imunizării, dar şi respectarea măsurilor de igienă.

„În acest sezon cu oscilaţii mari de temperatură, recomandăm continuarea vaccinării la grupele de risc.Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei”, a precizat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea care dă formula pentru vaccinul antigripal din fiecare sezon, dar şi categoriile pentru care vaccinarea trebuie să fie o prioritate. În sezonul trecut erau gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorii şi copiii cu astfel de suferinţe. Dar vorbim tot mai mult despre personalul medical, la care se recomandă vaccinarea pentru că el este unul dintre vectorii importanţi în transmiterea acestor virusuri gripale”, a spus atunci Victor Olsavszky.

A.

Sursa – Mediafax

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel