joi, august 11, 2022

O tânără de 22 de ani, care s-a  născut fără vagin și uter a fost operată, în premieră națională, de Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, la un spital privat din Capitală. Intervenția minim-invazivă a fost realizată pro bono și a presupus reconstrucția vaginului printr-o biogrefă de ultimă generație, care o va ajuta pe fată să aibă o viață sexuală normală. În lume au fost înregistrate mai puțin de 10 astfel de cazuri de reconstrucție de neovagin cu biomaterial la paciente cu absența vaginului, iar în România cazul este o premieră absolută.

Te-ar mai interesa: Un AVC poate fi observat înaintea producerii. Iată...

Profesorul Petre Brătilă, același medic care a operat de cancer de col uterin o femeie gravidă, a fost singurul medic din țară care a reușit să rezolve problema Alinei. Fata s-a născut fără vagin și uter, o boală extrem de rară care poartă numele de Sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser. Tânără a fost diagnosticată cu această afecțiune la vârsta de 18 ani, când a mers pentru prima dată la medic pentru a afla de ce nu are încă menstruație.

Niciun medic nu reușea să vină cu o soluție pentru boala ei

 Deși nu este o boală care pune în pericol viața pacientei, Sindromul îi afectează foarte tare calitatea vieții. Viața cu o astfel de afecțiune poate fi extrem de dificilă din punct de vedere emoțional, în special dacă nu ai susținerea adecvată. Până să ajungă la profesorul Brătilă, timp de 4 ani, Alina a trecut prin emoții copleșitoare, de la teamă și incertitudine, la deznădejde și chiar furie, mai ales că niciun medic nu reușea să îi ofere o soluție și nici să îi arate empatie pentru condiția ei.

Te-ar mai interesa: Ce este bine să dăm de pomană de Sfânta Maria Mare...

„Am întâlnit medici care cunoșteau foarte puține lucruri despre această afecțiune și medici care aveau o atitudine foarte rece față de suferința mea. Treceam de la un spital la altul, fusesesm refuzată și nu mai credeam că există vreo soluție pentru cazul meu. Știam că nu sunt bolnavă, însă o viață fără boală nu înseamnă neapărat o viață normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povestește Alina.

Te-ar mai interesa: Vedeta lunii SEPTEMBRIE: zodia care va avea noroc ...

 Biogrefa care favorizează formarea unui vagin nou, în mod natural

Tânăra a fost supusă unei intervenții de reconstrucție vaginală cu biogrefă, operație realizată pro bono în Spitalul Euroclinic de profesorul Petre Brătilă. Pentru formarea unui vagin nou, Prof. Dr. Bratila a folosit o tehnologie revoluționară de reconstrucție tisulară – grefa biologică acelulară de generația a doua tip Surgisis, fiind prima intervenție de acest tip efectuată în România și doar 10 astfel de cazuri în lume. Procedura a fost efectuată minim-invaziv, pe cale combinată laparoscopică și vaginală.

Te-ar mai interesa: Cum vor fi influențate zodiile de luna plină din 1...

Grefa acelulară Surgisis este folosită pentru a îmbunătăți viața pacienților, permițând corpului să-și regenereze în mod natural țesutul lipsă. Grefa biologică interacționează cu corpul, inițiind creșterea și remodelarea țesutului la nivelul matriței corespunzătoare vaginului nou. În timp, acest țesut devine propriul țesut al organismului, transformându-se în țesut vaginal viabil, puternic, cu propriile vase de

Te-ar mai interesa: Dieta cu care a slăbit Chef Florin Dumitrescu. Fac...

sânge. Fiind acelulara, grefa Surgisis reduce riscul de transmitere a infecțiilor, de reacție inflamatorie sau de rejecție.

 „Pregătirile pentru operație au durat câteva luni, în care am achiziționat grefele, am proiectat și construit mulajul pentru grefă și, nu în ultimul rând, am pregătit psihologic pacienta. Ideea operației a fost a mea, însă citind și documentându-mă, am constatat că și alți medici din lume au gândit la fel. Intervenția constă în realizarea unei disecții între vezică și rect, în care am introdus un mulaj pe care am atașat grefa biologică, pe care am fixat-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este știința materialelor biologice din țesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de 2 ani încoace în operații de reconstrucție ale tractului genital feminin. În tot acest timp, am colaborat foarte bine cu pacienta, care a înțeles că nu este un experiment, ci aplicarea unei tehnici deja utilizate în lume. Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Există în acest moment un proiect în desfășurare în acest sens”, a declarat Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, Spitalul Euroclinic, Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Pacientele la care s-a facut vaginoplastia cu grefă vor purta dupa intervenție un dilatator vaginal pentru o anumita perioadă de timp și vor putea să aiba raport sexual dupa aproximativ 4-6 săptămâni.

Profesorul petre Brătilă, medicul premierelor

 

Intervenția realizată de Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă a fost o reușită. Operația a fost realizată pro bono și reprezintă o continuare a programului de operații în scop umanitar efectuat de catre echipa de ginecologi coordonată de Prof. Dr. Brătila. Anul acestata, o femeie gravida de 29 de ani cu cancer de col uterin a fost operată în timpul sarcinii printr-o tehnică conservatoare, care a permis ducerea sarcinii până la termen și nașterea unei fetițe perfect sănătoase. Acesta reprezinta primul caz din România și al doilea din lume. Atât intervenția chirurgicală pentru tratamentul cancerului de col uterin, cât și nașterea prin cezariană au fost efectuate pro bono.

„Dacă nu ar fi fost susținerea permanentă a surorii mele și întâlnirea cu Prof. Dr. Coculescu, medicul endocrinolog care m-a ajutat să înțeleg că nu este nimic în neregulă cu mine, nu aș fi reușit să ajung la o acceptare cu adevarat a faptelor și să am o perspectivă pozitivă asupra prognosticului meu. Tot Dl. Dr. Coculescu a fost cel care m-a sfătuit să merg la profesorul Brătilă, singurul medic ginecolog care ar fi putut să mă ajute”, a declarat Alina, la doua zile de la intervenția chirurgicală.

„Ceea ce aș vrea să le spun și altor tinere care au problema mea este să fie conștiente că există tratament pentru agenezia vaginală. Că trebuie să fie propriul lor susținător și să nu se descurajeze sau să se lase influențate de acei medici care le spun că ei nu pot face nimic pentru ele”, a declarat tânăra, înainte de a se externa.

 Ce este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) este o malformație congenitală care afectează sistemul reproductiv al femeii. Uterul și vaginul se dezvoltă parțial sau sunt absente, în timp ce ovarele și trompele uterine sunt normale. Femeile cu aceasta afectiune nu au menstruație, acesta fiind primul semn care le trimite la medic. De asemenea, aceste femei au organe genitale externe normale, iar sânii și părul pubian sunt dezvoltate normal. Deși nu vor putea să poarte o sarcină, uterul fiind absent, aceste femei vor putea avea copii ca urmare a reproducerii asistate.

În plus față de anomaliile la nivelul aparatului genital, o parte dintre aceste femei pot avea malformații în alte zone ale organismului. Astfel, rinichii pot avea formă sau poziție anormală sau unul din rinichi poate să nu se dezvolte (agenezie renală unilaterală). De asemenea, pot să apară anomalii scheletale, în mod particular la nivelul corpilor vertebrali. Femeile cu sindromul MRKH pot avea surditate sau anumite malformații cardiace.

Cat de frecvent este MRKH?

Sindromul Rokitansky afectează una din 5.000 de fete.

Este o boală genetică?

Cauza este necunoscută pe deplin, deși se consideră că există o combinație de factori genetici și de mediu. Spectrul malformațiilor întâlnite sugerează un defect de dezvoltare în timpul embriogenezei (la sfârșitul săptămânii 4 a vieții fetale).

Cum se diagnostichează?

Ecografia abdominală este prima investigație în evaluarea pacientelor cu suspiciune de agenezie utero-vaginală și este completată cu RMN pelvin, investigație care vizualizează în detaliu malformația. În plus, trebuie efectuat un control complet (ecografie renală, radiografie de coloana vertebrală, ecocardiografie și audiogramă) pentru identificarea malformațiilor asociate.

Cum se tratează?

Tratamentul constă în crearea unui neovagin și trebuie oferit pacientelor când sunt pregătite să-și înceapă viața sexuală și sunt mature emoțional (în jur de 17-21 ani). Cu tratament, relațiile sexuale sunt posibile și există opțiuni de fertilitate (mama surogat

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private