Sari la conținut

Primul deces în România cauzat de dubla infecție cu gripă și coronavirus

Salvare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dubla infecție cu gripă și coronavirus a făcut prima victimă, în România. O femeie de 74 de ani, cu multiple comorbidități, a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, acolo unde era internată de două zile la Terapie Intensivă cu diagnosticul „flurona”, dublă infecție cu gripă și SARS-Cov-2. 

Deși decesul a fost înregistrat pe 1 decembrie 2022, cadrele medicale l-au dezvăluit abia luni, 9 ianuarie 2023.

Medicii de la Spitalul „Sfânta Parascheva” spun că au depistat până în prezent două cazuri de „flurona” și că ambele au fost grave.

Este vorba despre doi pacienți, de 69 de ani, respectiv 74 de ani, amândoi din județul Iași, nevaccinați împotriva coronavirusului sau a gripei.

Bărbatul, internat pe 31 decembrie, a fost externat duminică, iar medicul de familie îi va monitoriza evoluția stării de sănătate. În schimb, femeia a fost internată pe 29 noiembrie și a murit pe 1 decembrie.

”A fost confirmat diagnosticul de flurona

„Cei doi pacienți prezentau la internare dureri musculare, febră, durere de cap și afectare pulmonară, fiind internați și diagnosticați cu dublă infecție în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă se poate diagnostica: virusul gripal, Sars-Cov-2 și virusul respirator sincițial. A fost confirmat diagnosticul de flurona, în cazul ambilor bolnavi), ambii necesitand încă de la internare de îngrijire în secția de Terapie Intensivă”, spune dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.

Potrivit acestuia, „dubla infectare nu a făcut decât să afecteze comorbiditățile grave de care suferea” femeia și „să conducă la decesul acesteia”.

„În ciuda eforturilor cadrelor medicale și a terapiei administrate, în cazul pacientei dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia. Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat. Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului”, a adăugat Florin Roșu, potrivit b1tv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel