miercuri, septembrie 22, 2021

Roche România lansează Esbriet (pirfenidona), primul medicament compensat şi în România destinat tratamentului fibrozei pulmonare idiopatice. Acest medicament se eliberează numai pe baza unei prescripții

medicale și este destinat exclusiv tratamentului pacienților adulţi  care suferă de fibroză pulmonară idiopatică, formă uşoară până la moderată. Medicamentul este pe lista medicamentelor compensate 100%, așadar gratuit pentru pacienți.

„Asigurarea unei calități a vieții mai bune pentru pacienți și familiile acestora face parte din misiunea și responsabilitatea noastră. De aceea, o parte esențială a activității noastre este de a oferi produse pentru arii terapeutice unde există nevoi medicale neacoperite, precum bolile rare”, a declarat Martine Draullette, General Manager Roche România.

Boală pulmonară rară, cu o evoluție fatală, fibroza pulmonară idiopatică provoacă modificări ireversibile la nivelul țesutului pulmonar ceea ce duce, în timp, la insuficiență respiratorie și deces. Cauzele acestei boli nu sunt încă pe deplin cunoscute. În acest moment, tratamentele disponibile nu sunt menite a vindeca boala, ci doar încetinesc progresia acesteia. Pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică trăiesc în medie 2-5 ani de la momentul diagnosticării. Vârsta medie la care apare boala este de 70 de ani și aproximativ două treimi dintre cei afectați sunt fumători.

Potrivit

statisticilor, în Europa, între 80.000 și 100.000 de oameni suferă de această boală, în timp ce 35.000 de noi pacienți sunt diagnosticați în fiecare an.  În România, specialiștii estimează că aproximativ 3.500 de pacienți ar suferi de fibroză pulmonară idiopatică, însă până acum doar 140 au fost diagnosticați cu certitudine.

Boala este dificil de diagnosticat în  stadiile incipiente datorită simptomatologiei deseori confundată cu cea a altor boli respiratorii sau cardiace, cum ar fi astmul bronșic, boala pulmonară obstructivă cronică sau insuficiența cardiacă, .

Medicamentul

lansat în Romania a fost aprobat în Uniunea Europeană în anul 2011 şi este destinat exclusiv tratamentului pacienților adulţi care suferă de fibroză pulmonară idiopatică, formă uşoară până la moderată.   

În ceea ce privește eficiența, o analiză a datelor din trei studii clinice de fază III a arătat că, la 1 an de tratament, pirfenidona reduce riscul de deces din cauza bolii cu 68% comparativ cu placebo

Ultimele stiri