Sari la conținut

Primul pas în lupta cu o boală gravă este informarea

euvreausastiu.ro te ajută să înțelegi și să previi cancerul la sân.

Dacă am avea o superputere, am vindeca toate bolile printr-o simplă apăsare de buton. Chiar dacă această superputere nu există încă, avem, totuși, o alta care ne ajută să le prevenim și anume, informarea corectă. Informarea este o etapă esențială, atât pentru depistarea la timp a unei  boli, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a pașilor ce trebuie urmați spre vindecare.

Conform raportului „Starea Sănătății”, realizat la nivelul Uniunii Europene, cancerul reprezintă a  doua cauză de deces, iar dacă nu se iau măsurile necesare de prevenție, aceasta are toate șansele de a deveni principala cauză de deces la nivelul UE până în 2035. Din păcate, în rândul femeilor, neoplazia la sân, sau cancerul mamar, reprezintă, în prezent, cauza principală de deces prematur. Pentru a ne îngriji propria sănătate dar și pe cea a celor dragi, ne putem informa corect, îndreptându-ne către surse avizate, care conțin totodată, opiniile  medicilor și ultimele studii în domeniu.

Cum putem să ne asigurăm că suntem corect informați? Prin accesarea informațiilor din surse de încredere, ce sunt actualizate constant și care caută să răspundă la cele mai importante întrebări pe care le avem. Una dintre aceste resurse este platforma de informare euvreausastiu.ro, ce cuprinde informații medicale avizate pentru mai multe arii terapeutice, printre care oncologia, neurologia și dermatologia. 

“Incidența cazurilor de cancer la sân a crescut în ultima perioadă, în mare parte datorită sofisticării și disponibilității soluțiilor de diagnosticare și tratament. În același timp, datorită modalităților de prevenție, incidența deceselor cauzate de cancer a scăzut. Însă, trebuie să fim mai vigilenți ca niciodată, întrucât orice întârziere în diagnosticare duce la șanse mai mici de tratare a bolii. Astăzi, când avem acces la internet de pe dispozitive multiple, cea mai la îndemână soluție este informarea corectă. Un pas mic în acest sens poate aduce diferențe mari”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Într-un context ideal al diagnosticării timpurii și administrării eficiente a tratamentelor, o mare parte din cazurile de cancer (40%) ar putea fi prevenite. Într-o luptă în care timpul nu este de partea noastră, cel mai ușor pas în această direcție este să ne informăm. Printre primele întrebări care ne vin în minte ar putea fi – Care sunt  simptomele, ce trebuie să facem sau ce pași trebuie să urmăm, ce opțiuni terapeutice există și către ce specialitate medicală să ne îndreptăm? – Platforma EuVreauSăȘtiu.Ro, avizată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), propune răspunsuri la aceste întrebări prin rubricile dedicate înțelegerii afecțiunii și gestionarii acesteia, dar și lucruri ce țin de partea practică, precum colaborarea cu echipa medicală.   

Deși în cazuri foarte rare neoplazia mamară poate apărea și la bărbați, aceasta rămâne cauza majoră a deceselor în rândul femeilor, cu aproximativ 95.000 de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală, cu riscul de a crește la 24% până în 2035, dacă nu se iau măsuri de prevenție la nivelul întregii populații. 

Așadar, nu doar medicina evoluează, ci și modul de interacțiune cu pacienții, atenția pe care aceștia o primesc, accesul la informații, atât prin intermediul medicului specialist, cât și prin propriile surse de informare. Întrucât încrederea este un aspect important al activității umane, aceasta este importantă și în modul în care ne raportăm la ceea ce citim. 

Mai multe informații despre prevenția și diagnosticarea cancerului de sân, dar și a altor afecțiuni grave precum scleroza multiplă, psoriazis sau melanom, pot fi găsite pe platforma EuVreauSăȘtiu.ro, lansată de Novartis România, în parteneriat cu asociațiile pacienților cu boli autoimune, afecțiuni oncologice și neurologice. 

Articol publicat în colaborare cu Novartis România

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel