Sari la conținut

Primul semn de infarct pe care toată lumea îl neglijează. Un medic ne învață la ce simptome să fim atenți

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptome infarct. Infarctul miocardic survine atunci când inima nu mai e alimentată cu sânge, din cauza blocajelor de pe arterele coronariene. Acordarea primului-ajutor în caz de infarct a redus numărul deceselor din ultimii ani. Pentru a putea acorda primul ajutor cuiva care suferă un infarct trebuie mai întâi să cunoaștem semnele de alarmă. 

Invitat în platoul Telemedika, dr. Lucian Dorobanțu, medic prima chirurgie cardiovasculară a atras atenția asupra simptomelor care ar trebui să ne pună în gardă, când vine vorba de un infarc miocardic.

Oboseala, un semn de infarct pe care toată lumea îl neglijează

”Simptomele care ar putea anunța un infarct sunt: durerea în piept, oboseala, simptom asupra căruia eu insist pentru că mulți spun că e normal să obosească și dau vina pe poluare, pe îmbătrânire, însă nu e normal să nu poți urca trei etaje la 40 sau 50 de ani. Trebuie să fim atenți la chestii foarte simple. Durerea în piept, în braț, în mandibulă, la faptul că obosim. Sunt lucruri care nu ne dau, de mute ori, de gândit. Scăderea capacității la efort are, în cele mai multe cazuri, legătură cu inima,” a punctat dr. Dorobanțu, pentru Medika TV.

Sfatul medicului este ca la apariția primelor simptome să mergem la un consult cardiologic.

Ghid de prim ajutor in caz de infarct miocardic

  • Daca o persoana prezinta simptome de infarct miocardic, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa apelati numarul de urgenta 112 si sa comunicati operatorului datele si informatiile solicitate.
  • Asigurati-va ca persoana respectiva este asezata intr-o pozitie confortabila, recomandat fiind ca ea sa stea pe podea, cu genunchii indoiti, avand umerii si capul sprijiniti. De asemenea, puteti sa-i asezati o perna la spate.
  • Se recomanda mestecarea unei tablete de acid acetilsalicilic. Aceasta impiedica formarea cheagurilor de sange, iar daca este administrata in timpul unui infarct de miocard, ar putea reduce nivelul de afectare a inimii.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel