Sari la conținut

Primul transplant de cord din acest an din România. Dr. Horațiu Suciu: Un risc mare de deces

Sursă Foto: Unsplash
Operație de transplant

Primul transplant de cord din acest an din România a avut loc La Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. 

La Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a avut loc ieri primul transplant de cord din acest an. Intervenţia a fost coordonată de şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară şi a durat aproximativ patru ore.

Cordul a sosit la Târgu Mureș cu elicopterul SMURD. Donatorul, tânăr de 39 de ani, se afla în moarte cerebrală la Spitalul Universitar București. Receptorul este un pacient de 54 de ani din județul Caraș-Severin, a explicat medicul Horațiu Suciu.

Horațiu Suciu: Un pacient aflat în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, aflat pe lista de așteptare de aproximativ doi ani, cu o afecțiune ireversibilă, care afectează mușchiul inimii și, bineînțeles, un risc mare de deces. Din fericire, a fost un cord disponibil.

Medic anestezist Sorin Pașcanu: Am început un pic mai târziu, din cauza condițiilor meteorologice, dar în rest, operația a decurs fără probleme, rapid. Starea pacientului este cât se poate de mulțumitoare.

Medic: Toți medicii specialiști sunt pregătiți pentru a face mai mult

Anul trecut s-au efectuat trei intervenții de transplant cardiac. S-ar putea face mai multe, spune doctor Horațiu Suciu, potrivit RRA.

Horațiu Suciu: Toți medicii specialiști sunt pregătiți pentru a face mai mult, dar ținem foarte mult de donator.

Medic anestezist Sorin Pașcanu: Ca număr de specialiști, ca dotare, am putea face mult mai mult, dar după cum vedeți, în spatele meu și acum, facem în centrul pediatric, pentru că aici avem condițiile necesare, dar asta înseamnă că ne suprapunem cu activitatea de la congenital.

În anii următori, Institutul Inimii din Târgu Mureș va intra în casă nouă, în urma unei investiții de aproape 105 milioane de euro. Obiectivul, finanțat prin PNRR, se află pe primul loc în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate din România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel