Sari la conținut

Primul vaccin împotriva cancerului cu ARNm a început să fie testat pe oameni

vaccin anti-cancer
Sursa foto: PA Wire
Un britanic testează primul vaccin personalizat pentru melanom

Primul vaccin împotriva cancerului cu ARNm. Serviciul Național Medical (NHS) din Marea Britanie a început să recruteze pacienți pentru un studiu de amploare cu mari speranțe privind eficacitatea injecțiilor personalizate împotriva cancerului.

Primul pacient care a fost inclus în acest studiu este un lector universitar în vârstă de 55 de ani, diagnosticat cu cancer, conform informațiilor publicate în theguardian.

Ce sunt, de fapt, vaccinurile împotriva cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului reprezintă o formă de imunoterapie. Spre deosebire de vaccinurile care protejează împotriva infecțiilor, cum ar fi vaccinul împotriva COVID-19, aceste vaccinuri își propun să trateze persoanele deja afectate de boală. Ele sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar al pacientului pentru a recunoaște și a combate celulele canceroase, împiedicându-le astfel să se dezvolte și să se extindă în organism.

Care este procesul de producție al vaccinurilor împotriva cancerului?

Vaccinurile sunt realizate individualizat pentru fiecare pacient, în mod obișnuit într-un interval de doar câteva săptămâni. Procesul începe prin colectarea unei mostre de țesut tumoral din organismul pacientului, de obicei în timpul unei intervenții chirurgicale. Această mostră este apoi supusă secvențierii ADN-ului, iar în unele cazuri, se folosește inteligența artificială pentru analizarea datelor. Rezultatul este o formulă personalizată de vaccin împotriva cancerului, adaptată specific tumorii pacientului respectiv.

Care este mecanismul de acțiune al acestor vaccinuri în lupta împotriva cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului funcționează prin furnizarea unei instrucțiuni sau a unui plan de acțiune pentru celulele pacientului, determinându-le să producă un antigen sau o proteină capabilă să facă distincția între celulele canceroase și cele normale. Prin stimularea sistemului imunitar, aceste vaccinuri ajută la producerea de anticorpi care pot identifica și ataca versiunile inofensive ale bolii. Odată ce organismul a produs acești anticorpi, el devine capabil să recunoască și să lupte împotriva bolii în cazul în care aceasta reapare.

Despre ce tipuri de cancer se discută când vine vorba de tratament cu aceste vaccinuri?

Există o gamă variată de vaccinuri împotriva cancerului în curs de studiu, iar cercetătorii analizează modul în care acestea ar putea fi eficiente în diferite forme de cancer. Deși există nevoie de mai multe cercetări pentru a obține o imagine completă a eficacității acestor vaccinuri și a tipurilor de cancer pe care le-ar putea trata, experții consideră că acestea ar putea fi utile în tratarea unei game variate de cancere.

Printre acestea se numără, dar nu se limitează la, cancerul colorectal, pulmonar, de vezică urinară, pancreatic și renal. În plus, în prezent se testează primul vaccin personalizat din lume cu ARNm împotriva cancerului, special conceput pentru melanom. Experții sunt încântați de potențialul acestui vaccin de a revoluționa tratarea cancerului de piele, oferind o posibilitate reală de vindecare definitivă. Un studiu de fază 2 a constatat că vaccinurile au redus semnificativ riscul de recurență a melanomului la pacienții testați.

Cum pot pacienții să aibă acces la aceste vaccinuri împotriva cancerului?

În prezent, vaccinurile împotriva cancerului sunt disponibile în principal în cadrul studiilor clinice, deoarece cercetările sunt încă în stadiul incipient. Pentru a permite accesul la testele de vaccinare împotriva cancerului, NHS lansează o schemă care va oferi posibilitatea a mii de pacienți din Anglia să participe.

Când vor începe recrutările?

Recrutările au început deja. Prima persoană care s-a alăturat programului de lansare a vaccinului împotriva cancerului al NHS este Elliot Pfebve, un lector universitar de 55 de ani care, după un control medical de rutină, a fost diagnosticat cu cancer colorectal, fără să prezinte niciun simptom.

Cum au fost dezvoltate aceste vaccinuri personalizate?

În primul rând, lui Pfebve i s-a făcut o intervenție chirurgicală pentru a înlătura tumora, urmată de chimioterapie. Vaccinul său personalizat a fost creat prin analizarea tumorii pentru a identifica mutațiile specifice cancerului său. Apoi, a primit injecția printr-o perfuzie la University Hospitals Birmingham NHS foundation trust, unul dintre centrele implicate în studiul BioNTech privind vaccinul împotriva cancerului colorectal. Acesta a fost dezvoltat folosind aceeași tehnologie ARNm utilizată pentru vaccinul Pfizer/BioNTech Covid.

Cum se simte pacientul?

Dr. Victoria Kunene, investigator principal al studiului din Birmingham, a declarat că este prea devreme pentru a confirma vindecarea completă a pacientului, dar este „extrem de încrezătoare”. Este necesar să se colecteze mai multe date și să se continue recrutarea pacienților pentru a confirma aceasta.

Cum poți să participi?

NHS a deja înscriși zeci de pacienți în programul său de lansare a vaccinului împotriva cancerului și va accelera recrutarea, pentru a oferi acces la testele de vaccinare împotriva cancerului mii de persoane în fiecare an. Pacienții cu cancer pot discuta cu medicul de familie pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a participa la aceste studii.

Importanța vaccinurilor împotriva cancerului

Vaccinurile au avut un impact semnificativ în medicină, protejând milioane de oameni împotriva bolilor precum rujeola, oreionul, poliomielita și COVID-19. Ele au contribuit la eradicarea variolei, una dintre cele mai letale boli din istoria umanității. Experții cred că acestea ar putea juca un rol esențial în combaterea cancerului, alături de chirurgie, chimioterapie și radioterapie, sub forma imunoterapiei.

Ce este Cancer Vaccine Launch Pad?

Cancer Vaccine Launch Pad este un program al NHS din Anglia, fiind primul de acest fel din lume. Scopul său este să recruteze mii de pacienți cu cancer și să îi potrivească cu studii clinice pentru vaccinuri care ar putea fi benefice.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel