Sari la conținut

Principalele cauze de deces și dizabilitate în România

În România, bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare reprezintă principalele cauze de deces şi dizabilitate, iar îmbătrânirea populaţiei şi creşterea factorilor de risc fac ca estimările să indice o creştere semnificativă a incidenţei acestor boli în următorul deceniu.

În aceste condiţii, la noi în ţară se fac doar jumătate din intervenţiile pe inimă de care ar avea nevoie populaţia, spune şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureş, medicul Horaţiu Suciu. În opinia sa, construirea unui nou Institut al Inimii, la Târgu Mureş, va duce la o creştere substanţială a numărului de operaţii.

Doctor Horațiu Suciu a explicat că în România ar fi nevoie, anual, de peste 10.000 de intervenții la pacienți care suferă cu inima, dar se realizează doar circa 6.000. O parte se fac la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

Horațiu Suciu: „Singura unitate din țară, care reușește să acopere întreaga paletă de activități cu rezultate bune. Problema e că nu este suficient, pentru că în continuare, infrastructura, diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare în România este mult, mult sub nivelul necesar”.

Sursa foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Numărul intervențiilor va crește din 2026, când ar trebui să se finalizeze noul Institut al Inimii, finanțat prin PNRR. Se speră ca lucrările să înceapă în partea a doua a acestui an.

Horațiu Suciu: „Faptul că vom reuși să ne translocăm activitatea într-o unitate care, într-adevăr, să arate ca un spital din secolul 21, va fi o creștere substanțială a numărului de intervenții. Nu vom avea mai multe paturi, vom avea în schimb mai multe săli de operații, mai multe zone în care aceste activități cardiologice vor fi efectuate cu un randament mult mai mare”.

Institutul din Târgu Mureș a pregătit în timp record proiectul pentru noul spital. A obținut, însă, cel mai mare punctaj și o finanțare de 105 milioane de euro.

Cancerul si bolile de inima si-au dublat victimele in ultimul secol

De la inceputul secolului XX si pana in prezent, bolile sistemului circulator, cancerul si alte afectiuni cronice si-au crescut considerabil numarul victimelor, conform unui studiu publicat in The New England Journal of Medicine.

Astfel, daca in 1900 cancerul si bolile de inima reprezentau 18% din totalul deceselor, procentul a crescut astazi la 63%. In valoare absoluta, numarul persoanelor decedate ca urmare a acestor afectiuni cronice a crescut de la 201 la 100.000 de locuitori in 1900, la 380 in 2010.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel