Sari la conținut

Principalele semne de avertizare ale cancerului de prostată

boala care afecteaza barbatii
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
cancer de prostata, simptome

Prostata se găsește numai la bărbați și este situată sub vezica urinară. Aceasta este responsabilă pentru producerea unei părți din lichidul care compune sperma.

Atunci când celulele prostatei cresc necontrolat, apare cancerul. Acest tip de cancer este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume, alături de cancerul de sân, pulmonar, rectal și de colon.

„Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, prostata are tendința de a crește în dimensiune. Acest lucru poate cauza îngustarea uretrei și diminuarea fluxului de urină. Acest lucru se numește hiperplazie benignă de prostată și nu este același lucru cu cancerul de prostată. De asemenea, bărbații pot prezenta și alte modificări la nivelul prostatei care nu sunt cancer”, explică Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Institutul Național al Cancerului din SUA indică semnele de avertizare ale unui posibil cancer de prostată. Trebuie remarcat faptul că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni. Prin urmare, în cazul în care acestea apar, trebuie consultat un medic pentru un diagnostic profesionist.

  • Dificultate în a începe să urinezi.
  • Nevoia de a urina de mai multe ori (mai ales noaptea).
  • Dificultate în golirea completă a vezicii urinare.
  • Scăderea sau întreruperea fluxului de urină.

Atunci când cancerul se află într-un stadiu avansat, simptomele care se manifestă sunt:

  • Dureri de spate, de șold sau pelviene care nu dispar.
  • Dificultăți de respirație, oboseală extremă, bătăi rapide ale inimii, amețeli sau piele palidă din cauza anemiei.

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer de prostată, este important să fiți atent la liniile directoare și să le urmați îndeaproape, astfel încât tratamentul să contribuie la reducerea simptomelor bolii.

„Opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată depind de mai mulți factori, cum ar fi cât de repede crește cancerul, cât de mult s-a răspândit și starea dumneavoastră generală de sănătate, precum și de potențialele beneficii sau efecte secundare ale tratamentului”, spun experții de la Mayo Clinic, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel