joi, iunie 30, 2022

Deși multă lume încă nu conștientizează, mulți se confruntă cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție care mai este cunoscută și ca ADHD.

Psihiatrul Ioana Silion explică în cele ce urmează cum afectează această boală adulții și la ce semne să fim atenți.

”ADHD-ul poate fi împărțit în trei subtipuri:

  • tulburarea cu deficit de atenție
  • tulburarea cu hiperactivitate și impulsivitate care se manifestă mai frecvent la copii și la adolescenți, mai puțin la adulți
  • varianta combinată, cu deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate

Sunt factori predictibili încă din copilărie și adolescență, persoane care vor continua să aibă simptomele respective și la vârsta adultă și anume severitatea simptomelor din copilărie, prezența tratamentului în copilărie, asocierea cu tulburarea de comportament antisocial sau tulburarea opozițională cu probleme de conduită ale adolescenților și comorbiditățile patologic psihice, în special consumul de substanțe și depresie.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

Care sunt cauzele

Cauza este o tulburare de neuro-dezvoltare în copilărie, în dezvoltarea cerebrală a copilului mic. De regulă aceste simptome se atenuează la adulți, dar apar sau se mențin deficitele de atenție și pacienții respectivi nu mai pot funcționa.

Își dau seama că odată ajunși la serviciu nu mai pot funcționa, nu sunt atenți, fac greșeli din neatenție, sunt visători, ca și cum nu sunt implicați în ceea ce fac, lumea are senzația că vorbește pe lângă ei, că răspund cu totul altceva la întrebările pe care le primesc sau întrerup persoane atunci când vorbesc sau când sunt ocupate.

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...

Persoanele afectate au probleme la locul de muncă

Persoanele respective își dau seama că au o problemă ca adult, anticipează că parcursul lor va fi nefavorabil pentru cariera lor, pentru că sunt persoane cu o inteligență și cu un intelect normal și își doresc să fie ajutate ca să poată funcționa pe viitor.

Aceste persoane sunt cu o capacitate de concentrare a atenției diminuată, randament professional scăzut, schimbarea locurilor de muncă pentru că apare iritabilitatea, în special atunci când nu te poți concentra și și să faci lucrurile așa cum trebuie devii nervos, irascibil, poți intra în conflict cu colegii, în familie, nu poți îndeplini sarcinile.

Te-ar mai interesa: Atenție la acest medicament! Medicul Mihai Craiu t...

De asemenea sunt împrăștiate, dezordonate, nu își pot prioritiza activitățile la locul de muncă și ajung tot timpul să rămână în urmă sau să rezolve lucrurile pe ultima sută de metri. Afectează viața în mod direct, primesc reproșuri de la angajator, primesc observații în familie pentru că nu își pot îndeplini obligațiile și întârzie întotdeauna.

Nu este o boală care se vindecă

Nu este o patologie care se vindecă, este o patologie care se ameliorează cu tratament corespunzător. Diagnosticul este foarte dificil de pus la adult dacă nu vine cu el din copilărie pentru că acesta se poate asocia și cu alte comorbidități psihice precum depresia, consumul de substanțe. Pacienții consumă în special marijuana pentru că îi liniștește, se relaxează și se pot concentră.

Te-ar mai interesa: Măsură de urgență. Ce se întâmplă cu băuturile cu ...

Ei sunt tot timpul în priză, sunt acționați ca un motor intern. Ei nu se pot relaxa nici măcar în timpul liber, lucru care este foarte complicat. Duce la o anxietate și o tensiune permanentă.

Oamenii sunt în permanență în imposibilitatea de a funcționa.

Apare insomnia, tulburările de alimentație, acești pacienți nu mai pot face diferența între viața personală și profesională pentru că rămân tot timpul în urmă, sunt tentați să lucreze mai mult, deși nu își îndeplinesc sarcinile și nu respectă timeing-ul pe care îl au”, a explicat medicul psihiatru Ioana Silion într-un interviu la Antena3.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu cancer terminal, diagnosticată după 13...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private