Sari la conținut

Probleme cu circulația și dureri puternice de picioare, semnele acestui diagnostic sever

picioare
Sursă foto: pixabay

Probleme cu circulația la nivelul picioarelor și dureri atroce ale picioarelor, semnele acestui diagnostic grav! Arteriopatia membrelor inferioare, după cum îi spune și numele, reprezintă o boala a arterelor care asigură circulația sângelui la nivelul picioarelor.

Atunci când se produce o reducere a cantității de sânge care irigă membrele inferioare din cauza îngustării – stenozării acestor artere, apare boala, ne-a spus pentru DOCTORUL ZILEI Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicină internă, cu competență ecografie generală și Doppler vascular.

Simptome de arteriopatie

Principalul simptom al arteriopatiei membrelor inferioare este durerea. Aceasta apare la nivelul piciorului, fiind o durere initțial la efortul de mers, datorită faptului că mușchiul nu mai poate primi o cantitate suficientă de sânge. Aceasta durere poartă denumirea de Claudicație intermitentă și este asemănătoare ca mecanism cu durerea din angina cardiacă.

În funcție de gradul de îngustare al arterei, Claudicația Intermitentă apare la distanțe de mers din ce în ce mai mici, pentru ca în cazul ocluziei (înfundării arterei) durerea să fie prezenta și în repaus.

În cazurile incipiente de boală, pacientul nu prezintă niciun simptom, boala putând fi asimptomatică mulți ani de zile.

Dupa mai mulți ani de evoluție a bolii, pacienții pot prezenta tulburări trofice cutanate la nivelul picioarelor. Poate apărea o scădere a pilozității, colorare cianotică a unuia dintre degete, apariția de ulcere cutanate sau în stadiile avansate, de cangrenă!

Cum se diagnostichează

Primul semn de instalare a arteriopatiei membrelor inferioare este depistat de medicul din ambulator, care la un consult de rutină, va palpa în mod obligatoriu pulsul la nivelul picioarelor.

O alta manevră deosebit de utilă care trebuie făcută la pacienții asimptomatici, dar cu factori de risc cardio-vasculari prezenți, este indicele gleznă-braț. Acesta presupune măsurarea tensiunii arteriale la nivelul gleznei și brațului de pe aceeași parte și  efectuarea unui raport.

Ecografia Doppler arterial este extrem de utilă în diagnosticarea bolii și aprecierea severității acesteia. Cu ajutorul ei putem evidenția vitezele de curgere a sângelui și prin aceasta putem obiectiva locul și gradul stenozei sau chiar prezenta obstrucției.

Angiografia de contrast este metoda prin care putem localiza cu precizie nivelul si gradul leziunilor. Ea este o metodă invazivă, care presupune injectarea de substanță de contrast iodată și efectuarea de radiografii seriate.

Care este tratamentul?

În stadiile incipiente ale bolii, regimul igieno-dietetic este deosebit de important. Renunțarea la fumat este una dintre principalele obiective, știind fiind faptul că fumatul reprezintă un important factor de risc al aterosclerozei. Reducerea nivelului de grăsimi din sânge printr-o dietă corespunzătoare și un consum energetic susținut poate împiedica progresia bolii. Controlul bolilor asociate ca diabetul și hipertensiunea arteriala.

Mersul pe jos până la apariția durerii, în exerciții de 3-4 ori pe săptămână s-a dovedit că ameliorează simptomele și îmbunătățește prognosticul bolii, prin dezvoltarea de colaterale musculare.

În stadiile mai avansate de boală, se introduce medicația antiagregantă și vasodilatatoare, care are rolul de a menține fluxul sangvin la nivelul segmentului de vas afectat.

În cazul unor stenoze arteriale importante, se recurge la tratamentul intervențional de revascularizare. Acesta presupune implantarea unui stent la nivelul zonei stenotice și restaurarea fluxului sangvin.

Tratamentul chirurgical este rezervat stadiilor avansate, când există ocluzia arterei sau când nu se poate efectua angioplastia percutană. În aceste cazuri se recurge la operația de by-pass, când se ocolește zona afectată cu ajutorul unei proteze vasculare artificiale sau naturale (grefon venos propriu).

În cazurile extrem de avansate cu ischemie și cangrenă, când celelalte metode de tratament nu au funcționat, se poate recurge la amputația membrului inferior.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel