duminică, martie 26, 2023

Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea arterială este o stare gravă de sănătate în zilele noastre, care afectează atât grupurile de vârstă tânără, cât și cele în vârstă. Se referă la o forță a sângelui împotriva pereților arterelor, care este mare. Uneori este numit și un ucigaș tăcut, deoarece nu prezintă simptome și poate trece neobservat. Vârsta, antecedentele familiale, sexul și rasa sunt câțiva dintre principalii factori de risc pentru hipertensiunea arterială.

Te-ar mai interesa: Ce alimente declanșează sindromul intestinului iri...

Una dintre cele mai simple modalități prin care puteți opta pentru prevenirea hipertensiunii arteriale este alegerea alimentelor sănătoase. Cercetările au arătat că alimentele pe care le consumăm zilnic nu numai că ajută la menținerea unei inimi sănătoase, dar ajută și la scăderea tensiunii arteriale.

Alimente bune pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate

Cartof dulce

Este una dintre cele mai bune surse de potasiu, calciu și magneziu din dietă și ajută la scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea pereților vaselor de sânge. Mai mult, cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre, ceea ce ajută la reducerea riscului de hipertensiune.

Te-ar mai interesa: Calendar ortodox 26 martie 2023. Ce SĂRBĂTOARE mar...

Usturoi

Usturoiul poate adăuga mai mult decât gust la felurile de mâncare. Este utilizat pe scară largă ca agent aromatizant în vase. Are o contribuție la creșterea nivelului de oxid nitric din organism, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune.

Ulei de masline

Uleiul de măsline, în special uleiul de măsline extra-virgin, este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Polifenolii sunt antioxidanți de protecție în uleiul de măsline, care ajută la reducerea tensiunii arteriale prin îmbunătățirea stării de sănătate a vaselor de sânge și le face să rămână elastice. Îl puteți folosi zilnic la gătit în loc de unt, ulei vegetal sau ulei de canola.

Te-ar mai interesa: Un nutriționist român spulberă toate miturile: ...

Fructe de padure

Fructele de padure sunt fructe delicioase cu conținut scăzut de calorii, care sunt încărcate cu antioxidanți și polifenoli și bogate și în fibre sănătoase pentru inimă. Simpla presărare de afine pe iaurt sau amestecarea căpșunilor în smoothie-ul de dimineață poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii. Puteți adăuga, de asemenea, aceste super-fructe gustoase strălucitoare și dulci la shake-uri și salate de fructe.

Te-ar mai interesa: Cele mai intuitive zodii din horoscop. Numerolog: ...

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi

Este îmbogățit cu calciu și magneziu și ajută la echilibrarea  tensiunii arteriale, în special la femei. Alegeți lapte cu conținut scăzut de grăsimi și alte produse lactate, în locul grăsimilor din dieta dumneavoastră. De asemenea, puteți adăuga iaurt rece și cremos în sosuri și sosuri de salată.

Iaurtul simplu, cu conținut scăzut de grăsimi este un lucru bun pentru a adăuga calciu în dieta dvs. fără a adăuga prea mult zahăr sau grăsimi.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 27 Martie- 2 Aprilie. Mihai Voropchi...

Ciocolata neagra

Probabil că vă gândiți cum poate fi bună ciocolata neagră pentru dvs.? Sau în general, ciocolata este bună pentru tine?

Ei bine, ai citit bine, ciocolata neagră este chiar mai hrănitoare decât una obișnuită și are mai puțin zahăr în ea. Este o formă de ciocolată care conține boabe de cacao și unt de cacao. Este bogată în polifenoli și flavonoide (substanțe chimice organice) care stimulează producția de oxid nitric în organism și determină dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind astfel fluxul sanguin și scăderea tensiunii arteriale. O puteți face mai delicioasă adăugându-o la iaurt sau mâncându-o cu fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau afine ca desert sănătos.

Peşte

Peștele este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt necesari pentru a menține sănătatea inimii. Este încărcat cu substanțele nutritive necesare, cum ar fi proteinele și vitamina D. Peștii, cum ar fi somonul, sardinele și tonul, sunt exemple de pești grași care stimulează sănătatea și pot reduce nivelul tensiunii arteriale crescute într-o anumită măsură. Consumul de pește scade, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Consumul de cel puțin una până la două porții de pește pe săptămână vă poate ajuta să vă țineți sub control tensiunea arterială.

De unde știu dacă am hipertensiune arterială?

Tensiunea arterială ridicată nu are simptome și este de obicei diagnosticată de un medic în timpul unui control de rutină. Dacă aveți antecedente familiale de hipertensiune arterială sau dacă aveți alți factori de risc care vă fac predispuse la acest lucru, este important să vă verificați periodic tensiunea arterială.

Care sunt semnele de avertizare timpurie ale hipertensiunii arteriale?

Dacă tensiunea arterială este extrem de ridicată, puteți suferi dureri de cap severe, dureri în piept, dificultăți de respirație și bătăi neregulate ale inimii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private