joi, martie 30, 2023

Rinichii sunt organe-pereche și au forma boabelor de fasole. Sunt situați retroperitoneal, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. În cazul adulților, un rinichi are o greutate de aproximativ 150 de grame, o lungime de 12 centimetri, o lățime de 6-7 centimetri și o grosime de 3 centimetri.

Rolul principal al rinichilor

Rolul principal al rinichilor este de a filtra sangele si de a produce urina cu scopul de a  elimina substantele toxice si excesul de lichide din organism.  Zilnic, rinichii filtrează în jur de 200 de litri de sânge și produc aproximativ 2 litri de urină.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

Totodata, un alt rol al rinichilor este de a produce hormoni care ajuta la mentinerea unui nivel optim al tensiunii arteriale si la producerea de celule rosii, dar si la mentinerea sanatatii oaselor.

Un alt rol constă în eliminarea produșilor catabolismului – procesul metabolic prin care moleculele complexe ale anumitor substanțe energetice, precum lipidele, proteinele și glucidele, sunt transformate în unele mai simple, și, ulterior, eliminate, cu scopul producerii de energie.

Ce se întâmplă cu rinichii când sunt afectați?

Atunci cand rinichii sunt afectati din diferite cauze, acestia nu mai au capacitatea de a mentine echilibrul intre saruri, minerale, calciu si apa din sange.

Te-ar mai interesa: Tratamentele pentru obezitate, introduse de OMS pe...

Durerile de rinichi sunt primul semn ca ceva este in neregula, motiv pentru care este important sa se identifice cauza pentru a primi un tratament corespunzator.

Deoarece in zona rinichilor exista muschi, oase si alte organe, poate fi dificil, uneori, sa se faca diferenta intre durerea de rinichi si cea de spate sau daca este o alta cauza care a dus la aparitia durerilor.

Insa tipul si localizarea durerii, precum si alte simptome asociate, pot ajuta la diagnosticarea corecta a durerilor de rinichi.

Te-ar mai interesa: Fructul ideal pentru un somn liniştitor. Ce să con...

Dr. Andrei Laslu, pe blogul său, ne atrage atenția asupra unor simptome prin care organismul nostru încarcă să ne transmită niște probleme ale rinichilor.

Umflaturile

Din cauza faptului ca rinichii nu mai functioneaza cum trebuie, fata si picioarele vor incepe sa se umfle. Lucrul acesta se intampla atunci cand rinichii nu elimina excesul de lichid din organism.

Modificari in urinare

Semnele ce apar la inceput sunt urmatoarele:

Te-ar mai interesa: Specialiștii antenționează că aproape jumătate din...

Probleme la urinare:

  • senzatie de presiune in timpul urinarii
  • Urina mai inchisa la culoare, neagra, mai putin frecventa si in cantitati mai mici
  • Coloare palida a urinei, mult mai frecventa si in cantitati mai mari
  • Urina pala
  • Nevoia de a urina in timpul noptii

Iritatii ale pielii

Aparitia mai multor iritatii pe piele si mancarimile de piele sunt de obicei semne ale problemelor rinichilor. Acestea sunt cauzate de deseurile si toxinele care raman in sange si fac ca pielea sa aiba un aspect nesanatos, uscat si iritat. Produsele cosmetice nu va pot ajuta in aceasta situatie intrucat problema este in interior. Tot ce pot face este sa amelioreze temporar situatia pielii.

Te-ar mai interesa: Specialist în nutriție: ”Cea mai completă legumă d...

Oboseala

Atunci cand rinichii sunt sanatosi si functioneaza cum trebuie, produc eritopoietina, un hormon care induce productia mai multor globule rosii, responsabile cu transportul oxigenului in organism. Daca nu sunt suficiente celule rosii, apare anemia, iar unul din semnele acesteia este o stare de oboseala generala, dar mai ales la nivelul creierului si muschilor.

Respiratie scurta

Respiratia scurta este un simptom asociat in general cu disfunctiile renale. Atunci cand corpul nu este oxigenat cum trebuie din cauza faptului ca nu exista suficiente celule rosii responsabile cu oxigenarea, se acumuleaza toxine in plamani si intervin problemele cu respiratia.

Gust metalic in gura

Cand toxinele si deseurile se acumuleaza in sange, gustul mancarii se schimba si respiratia va fi una urat mirositoare. Este afectat si apetitul, mai ales pentru unele dintre alimente.

Durerile

Este vorba de o durere mai ales in partea superioara a spatelui, adica exact zona in care sunt localizati rinichii. Durerea poate fi provocata si de formarea unor pietre la rinichi.

Probleme de concentrare si ameteala

Anemia este cauzata de proasta oxigenare a creierului care poate fi si un semn al problemelor la rinichi. Concentrarea va va fi afectata, veti incepe sa aveti probleme de memorie si va veti simti ametiti. Pentru a preveni problemele la nivelul rinichilor, incercati sa aveti o dieta bazata pe alimente sanatoase bogate in antioxidanti astfel incat sa-i ajutati sa functioneze si sa proceseze mai bine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private