miercuri, martie 22, 2023

Somnul suficient si odihnitor protejeaza sanatatea mintala si sanatatea fizica, creste calitatea vietii. Activitatile pe care le facem in timpul zilei depind in mare parte de ceea ce se intampla in timp ce dormim, cand organismul nu doarme, ci lucreaza pentru a sprijini functionarea sanatoasa a creierului si pentru a mentine sanatatea fizica.

In cazul copiilor si adolescentilor, somnul sustine si sprijina procesul de crestere.

Te-ar mai interesa: Cea mai TOXICĂ băutură alcoolică. Riscul de a face...

Somnul este un proces fiziologic esential atat pentru om, cat si pentru cele mai multe animale. Ajuta creierul si organismul sa se dezvolte armonios si sa functioneze bine.

Prin urmare, atunci cand dormim putin, suntem mai putin eficienti, suntem obositi si nervosi, facem mai multe greseli, suntem mai putini creativi si ne imbolnavim mult mai repede. Somnul este o nevoie fizologica de baza, asemenea setei si foamei, fara de care nu putem exista.

Somnul este impactat de orice.

”Somnul este impactat de orice. De felul în care mâncăm, de cum ne mișcăm, dacă am câștigat în greutate, dacă avem o minimă durere la picior care nu ne lasă să adormim, până la probleme neurologice de tipul insomniei familiale fatale, care e o problemă neurologică degenerativă, adică încetul cu încetul creierul se distruge și din acest motiv oamenii nu mai pot adormi.

Te-ar mai interesa: Ficatul gras: fructul care ajută la reducerea grăs...

Atunci când vorbim despre insomnie, este foarte important să stabilim cu ce tip de insomnie avem de-a face. Există două mari tipuri de insomnie. Cea mai frecventă este cea de adormire, adică pacientul nu poate adormi, sau de menținere, adică pacientul adoarme dar se tot trezește pe timpul nopții.

Simptomele insomniei se văd inclusiv pe timpul zilei: suntem irascibili, avem tulburare de memorie, avem tulburare de atenție”, spune Irina Popa la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Te-ar mai interesa: Cancer colorectal. Trebuie evitate cu orice preț a...

Când trebuie să mergem urgent la medic

”Există probleme, cum ar fi problemele respiratorii din timpul nopții care ar trebui să ne ducă urgent la un specialist, pentru că apneea de somn impactează atât calitatea somnului, cât poate avea și repercursiuni pe perioade lungi de timp, cum ar fi hipertensiune, diabet, probleme de memorie, tulburări cognitive”, mai povestește neurologul.

Din fericire, există și metode prin care ne putem îmbunătăți calitatea somnului.

”Cel mai frecvent printre tineri sau printre oamenii care au o viață activă este problema insomniei de adormire. De cele mai multe ori nu adormim pentru că lăsăm problemele de zi cu zi să intervină. Ce as putea să recomand din acest punct de vedere este să ne facem o rutină: să ne culcăm la aceeași oră, să ne trezim la aceeași oră, în a doua parte a zilei să nu consumăm substanțe exitante, să facem sport, să ne plimbăm în aer liber și, atât cât se poate, să evităm să ne confruntăm cu problemele de zi cu zi înainte de somn. Să avem o activitate care să ne destindă, să citim o carte, să ascultăm o muzică bună.

Te-ar mai interesa: Dr. Alexandru Blidaru, renumit medic oncolog: „Cel...

Ideal este să nu mâncăm mese foarte bogate, care să oblige organismul nostru să digere o cantitate mare de mâncare înainte de somn”, a mai spus medicul.

Insomnia cronică trebuie tratată de un specialist

Aceasta spune că, dacă insomnia persistă pentru mai mult de 3 luni, devine o problemă cronică și trebuie să ne adresăm unui specialist pentru o diagnosticare și un tratament corect.

”Tratamentul se adaptează în funcție de boală, dacă avem de-a face cu un factor clar, cum ar fi apneea de somn sau problemele de mișcare în timpul somnului. De exemplu, pacienții cu boala Parkinson au diverse mișcări ritmice ale picioarelor și asta generează treziri pe parcursul nopții. Toate aceste lucruri se pot trata.

Te-ar mai interesa: Rolul markerilor tumorali în diagnosticul bolilor ...

În insomia de adormire, în cele mai multe cazuri se apelează la medicamente pentru somn, însă aceasta este o rezolvare de scurtă durată. În acest tip de insomnie, cea mai adecvată este terapia cognitiv-comportamentală, mers la psiholog sau la un psihiatru care să ne învețe anumite tehnici prin care să ne relaxăm și să revenim din nou la un somn normal”, a concluzionat medicul neurolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private