sâmbătă, iulie 2, 2022

Probleme de înghițire. Uneori, aparent fără nicio cauză anume începi să observi anumite probleme de înghițire. Fie că trebuie să iei o pastilă, fie că trebuie să mănânci o bucată de carne, o anumită jenă la înghițire nu îți dă pace. Deși poate părea un simptom banal îți poate da de furcă nelăsându-te să urmezi corect medicația pe care o ai de urmat.

Nu trebuie să te îngrijorezi, fiindcă este foarte probabil să fie doar un simptom banal care trece de la sine. Dar, sunt și situații când nu trece și ascunde probleme grave de sănătate. De aceea, pentru a elimina orice problemă medicală mergi la un control la medicul specialist ORL-ist.

Te-ar mai interesa: Ce să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă...

Medicii spun că acest simptom poate anunța o răceală ușoară, o laringită sau, în cazurile grave, cancerul de laringe. Dacă mai și fumezi situația este și mai urgentă și este aproape obligatoriu să mergi la medicul specialist pentru investigații.

De asemenea, foarte posibil este ca medicul să te trimită și la specialistul endocrinolog, și la neurolog. Și să nu râzi, dacă ai norocul ca toate investigațiile medicale să fie curate, fără nicio problemă medicală ascunsă, atunci o să ajungi și la psiholog. De foarte multe ori stresul, depresia, anxietatea sau chiar un atac de panică au astfel de simptome. Mai exact, psihologii susțin că stările depresive pot conduce la contractura muşchilor esofagului, astfel luând naștere anumite dificultăți de înghițire.

Te-ar mai interesa: De ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshi...

Cum se manifestă problemele de înghițire

Persoana în cauză are probleme cu privire la înghițirea medicamentelor. Practic, apare incapacitatea sau durerea la înghiţire, senzaţia că alimentele au rămas fixate în gât. Apare răgușeală, reguritațiile, dar și tusea înecăcioasă.

Printre posibilele afecțiuni care se regăsesc în spatele acestor simptome întâlnim: achalazia, spasmul difuz esofagian, tumori, stricturi esofagiene, boala de reflux gastroesofagian, anumite afecțiuni neurologice – boala Parkinson, scleroza.

Te-ar mai interesa: Durerile de spate pot fi un semn de cancer. Medic:...

Ce analize sunt necesare

Principalele investigații la care vei fi supus pentru aflarea diagnosticului sunt:

  • radiografia cu substanță de contrast,
  • endoscopia digestivă superioară,
  • RMN sau CT,
  • monometria esofagiană

Tratamentul va fi stabilit de medicul specialist după ce va exista un diagnostic. Este posibil sa fie schimbat și regimul alimentar, de exemplu se va mânca pentru o perioadă mai mult o alimentație lichidă. Uneori se vor prescrie medicamente iar în cazurile grave când există tumori se vor opera.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private