Sari la conținut

Probleme grave la Spitalul Coltea din Capitala. Ce declară conducerea? Medic: „Afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul. Leopardul e leşinat, în comă”

Sursă foto: Facebook Spitalul Coltea
Spitalul Colțea

Sunt probleme la Spitalul Colțea din Capitală. Blocul de sterilizare s-a stricat și nu mai funcționează de o săptămână. Instrumentele folosite la operaţii sunt trimise cu ambulanţa şi sterilizate la Spitalul Cantacuzino. ”Ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, blocul de sterilizare este esenţial pentru orice spital”, afirmă unul dintre medicii spitalului.

Managerul susţine că staţia de sterilizare este veche, are peste 10 ani şi că este nevoie de piese care vor ajunge în 3-6 săptămâni.

„Sunt probleme destul de serioase la spitalul Colțea. Vorbim despre cel mai vechi spital din România. Aparatul care sterilizează toate instrumentele medicale și halatele medicilor este defect de mai bine de o săptămână. Managerul unității medicale spune că a semnalat această situație, faptul că aparatul este vechi de peste 10 ani, încă de acum 2-3 luni, însă nu a primit un răspuns pozitiv din partea celor de la ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București).

ASSMB au transmis spitalului Colțea că nu mai sunt fonduri și trebuie să se descurce cu situația pe care o au”, a explicat Rafaelo Varga, Aleph News.

Dr. Marian Stamate, medic primar la Spitalul Clinic Colţea – cel mai vechi spital din Capitală – a declarat pentru News.ro că problemele din cadrul spitalului nu se opresc aici. CT-ul spitalului este stricat de anul trecut, aparatul cu care se făceau colonoscopii s-a defectat şi el, şi, în plus, ATI-ul principal al spitalului stă gol de săptămâna trecută, de când nu mai există aici niciun pacient cu COVID-19. Acesta va putea fi folosit pentru pacienţii cu alte afecţiuni în afară de COVID după un aviz care trebuie să vină de la DSP Bucureşti.

  • “Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem, desemnat, delimitat ca atare, cu personal delimitat special, este un department al spitalului Sterilizarea. Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui, se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii, sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice care vine în contact cu pacientul.
  • E o soluţie de avarie, spitalul nu putea să-şi oprească funcţionarea complet, numai că se resimte în activitatea de zi cu zi acest lucru, deoarece cantitatea de instrumente şi de material a scăzut, bănuiesc că sterilizarea de la Cantacuzino este programată pentru ei, nu poate să facă faţă la două spitale în acelaşi timp, apar zilnic tot felul de probleme, ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, ceea ce înainte nu se întâmpla, asistentele sunt şi ele destul de stresate pentru că au nişte ore până la care trebuie să facă împachetarea tuturor materialelor de sterilizat pentru că trebuie să plece maşina cu ele la Cantacuzino, sunt nişte restricţii importante în activitate. Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp nu s-ar fi ajuns aici”, a precizat pentru News.ro medicul Marian Stamate.

„Afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul. Leopardul e leşinat, în comă”

  • „Asta cu spitalul renovat e…afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul, leopardul e leşinat, în comă, neavând de niciunele ca să ne desfăşurăm activitatea. Colegii noştri de la Sighetul Marmaţiei au tot ce le trebuie, colonoscoape, CT, RMN şi aşa mai departe şi glumeau, spuneau ”Păi plecaţi din mijlocul Capitalei, de la kilometrul 0, veniţi la noi că la noi este mult mai bine decât la voi!”.
  • Au fost probleme la aprovizionarea cu mănuşi în cursul week-endului, halate, faci ce poţi pentru pacienţi, ştim şi simţim că am putea să facem mult mai mult dar nu avem cu ce, autorităţile nu se preocupă de finanţarea acestor lucruri, de sterilizare, etc “, a mai declarat medicul Marian Stamate pentru News.ro.
Mircea Lupuşoru, managerul Spitalului Colţea, spune că staţia de sterilizare este veche de peste 10 ani, piesele de care are nevoie trebuie importate și durează între 3 şi 6 săptămâni.
  • “Da, este adevărat, staţia de sterilizare s-a defectat, se defectează şi ele, acuma ce să facem, este destul de veche, are peste 10 ani, cei care au constatat defecţiunea au spus că piesele de care avem nevoie trebuie importate şi în condiţiile actuale durează între 3 şi 6 săptămâni. Noi am făcut comanda, achiziţia, noi ne-am mişcat.
  • Avem o procedură demarată pentru un acord cadru pentru doi ani, avem mentenanţă, problema este de piese, piesele nu există, şi dacă ar exista şi dacă nu ar exista mentenanţa, tot aia ar fi fost. Ne-au promis că în două săptămâni încearcă să rezolve situaţia (n.red firma care asigură mentenanţa), le-am spus din momentul în care au constatat să dea comanda că sigur vom achiziţiona dar ştiţi că tot ce înseamnă procedură de achiziţie durează.
  • Nu e o problemă în momentul de faţă, noi avem un acord de colaborare cu Spitalul Cantacuzino şi în baza acestui acord tot ce este noi sterilizăm acolo.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel