Sari la conținut

Problemele ortodontice si prevenirea lor. Când trebuie să ducem copilul la ortodont

Studiile arata ca aproape 70% dintre copii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani au nevoie de tratament ortodontic. Vizita la specialistul in ordontie devine astfel esentiala, deoarece tratamentul precoce duce la corectarea mai usoara a problemelor ortodontice. In plus, netratarea la timp poate avea drept consecinte proceduri mai complexe, de lunga durata, sau chiar interventii chirurgicale. AAO (American Association of Orthodontists) recomanda efectuarea unei evaluari ortodontice pana la varsta de 7 ani.

“Unii copii pot avea nevoie de o evaluare ortodontica inca de la varsta de 5 sau 6 ani. Chiar daca tratamentul _DSC2231este putin obisnuit la aceasta varsta, pot fi indicate cateva tratamente preventive”, recomanda Delia Tigoiu, singurul medic ortodont din Romania, specializat in SUA, de la clinica Clarodent.

Semnele de alarmă

Nu este intotdeauna usor pentru parinti sa-si dea seama daca cei mici au o problema ortodontica. Iata cateva semne care pot indica necesitatea unei examinari ortodontice:

  •     Pierderea timpurie sau intarziata a dintilor de lapte
  •     Dificultati la masticatie sau in muscatura
  •     Respiratia pe gura (orala)
  •     Sugerea degetelor
  •     Inghesuirea, pozitia anormala sau blocajele dintilor
  •     Maxilarele care se misca or produc sunete
  •     Muscarea obrazului sau a palatului
  •     Contactul anormal al dintilor sau lipsa contactului
  •     Maxilarele si dintii nu sunt proportionale cu restul fetei

“Unele probleme ortodontice obisnuite ce pot fi observate la copii au cauze genetice, fiind mostenite de la parinti. Copiii pot avea inghesuiri dentare, spatieri, dinti proeminenti sau chiar dinti supranumerari ori probleme de crestere ale maxilarelor. Alte anomalii dento-maxilare (probleme ocluzale) sunt dobandite. Altfel spus, se dezvolta in timp. Acestea pot fi cauzate de suptul degetului, respiratia pe gura, boli dentare, deglutitia anormala, igiena deficitara, pierderea timpurie sau intarziata a dintilor de lapte, accidente sau alimentatia incorecta. Trauma si alte probleme medicale, precum si defectele din nastere pot contribui la dezvoltarea unor probleme ortodontice. Uneori, o malocluzie mostenita este complicata prin dobandirea unor alte probleme. Indiferent de cauza, medicul ortodont poate trata aceste probleme, in cele mai multe cazuri, cu succes”, explica medicul Delia Tigoiu.

De ce este important sa ducem copilul cat mai devreme la un consult ortodontic

Ortodontii sunt pregatiti sa observe probleme ascunse de crestere a maxilarelor si dintilor in eruptie, inca de la momentul in care dintii de lapte sunt inca prezenti.

Avantajul descoperirii timpurii a unei afectiuni ortodontice consta in faptul ca anumite probleme sunt mai usor de tratat daca sunt identificate si tratate din timp.

“A astepta pana la eruptia tuturor dintilor definitivi ori pana la terminarea cresterii poate conduce la dificultati in corectarea anomaliilor”, adauga Delia Tigoiu, medic ortodont la clinica stomatologica Clarodent.

Pentru acei pacienti care au nevoie de tratament timpuriu (interceptiv), interventia ofera ortodontului sansa de a:

  •     ghida cresterea maxilarelor
  •     reduce riscul de trauma al dintilor proeminenti (protruzivi)
  •     corecta obiceiurile orale vicioase
  •     imbunatati aspectul si increderea pacientului in sine
  •     ghida dintii permanenti intr-o pozitie mai favorabila

 

Chiar daca se identifica o problema, exista sanse ca medicul ortodont sa decida ca este posibil sa se astepte dezvoltarea copilului si sa se faca doar vizite regulate inainte de a decide interventia, intrucat dintii definitivi vor erupe si maxilarele se vor dezvolta.

Exista un moment ideal de interventie pentru fiecare pacient ce necesita tratament, astfel incat sa se obtina cele mai bune rezultate. Medicul ortodont va decide cand este acest moment.

Pot fi eliminate complet riscurile pe viitor ?

Un rol important il are pacientul, care trebuie sa coopereze in planul de tratament, iar aceasta nu inseamna doar ca pacientul urmeaza instructiunile medicului, respecta igiena si instructiunile legate de dieta, dar este si un partener activ in tratamentul ortodontic.

“Pentru a duce la bun sfarsit tratamentul, pacientul trebuie sa curete dintii cu grija, sa poarte elasticele, headgear sau alte aparate indicate de ortodont, sa evite alimentele care pot deteriora aparatele si sa se prezinte la control, conform programarii”, explica medicul ortodont Delia Tigoiu.

Deteriorarea aparatelor poate conduce la prelungirea planului de tratament si poate produce efecte nedorite asupra rezultatelor tratamentului. Dintii si maxilarele vor urma directia de depasare dorita doar daca pacientul poarta in mod constant dispozitivele indicate de medicul ortodont si face vizite regulate la stomatolog si ortodont, pe toata perioada tratamentului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel