sâmbătă, aprilie 1, 2023

Transpiratia este un fenomen normal, insa atunci cand ea interfereaza cu activitatile de cu zi si este prezenta in mod excesiv, fara vreun motiv aparent, putem vorbi despre afectiunea numita hiperhidroza. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, prezinta iontofereza ca fiind unul dintre tratamentele ce pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor acestei afectiuni, fiind recomandata persoanelor care au incercat antiperspirante fara rezultat si au nevoie de un tratament mai puternic, dar si celor care prefera un tratament noninvaziv, cu sedinte de scurta durata.

Te-ar mai interesa: Suferă de o boala cruntă, care l-ar putea omorî în...

Utilizata inca din anii 1940, iontoforeza este o procedura cu rezultate de exceptie in cazul hiperhidrozei, in special pentru transpiratia palmelor si talpilor. Tratamentul consta in aplicarea unui curent electric de intensitate scazuta in bai de apa, reusind sa reduca considerabil transpiratia printr-un mecanism cu privire la care exista astazi mai multe teorii, dar care s-a dovedit deosebit de eficient in peste 75% din cazuri.

In general, sunt necesare 7-10 sesiuni de 10-15 minute pentru obtinerea rezultatelor si sedinte de intretinere o data la 1 saptamana sau o data la 2 saptamani.

Important de retinut este faptul ca iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei, ci asigura imbunatatirea progresiva, initial dupa 7-10 sedinte efectuate intr-o perioada de 4 saptamani. Rezultatele pot fi mentinute cu 1-2 sedinte lunare, iar uneori, dupa mai multi ani de tratament, perioada dintre sedinte devine tot mai lunga”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Te-ar mai interesa: Medic: acestea sunt 5 semne cheie ale demenței „de...

Cum se realizeaza tratamentul

In functie de zona tratata, pacientul fie va scufunda mainile si/sau picioarele in bai de mica adancime cu apa, fie tampoane umede vor fi plasate sub brate timp de 5-15 minute. Va aparea o senzatie de intepatura, care nu este foarte neplacuta deoarece aparatul foloseste curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabila. In orice caz, intensitatea tratamentului poate fi modificata in functie de tolerabilitatea celui tratat.

Te-ar mai interesa: Aceste pastile curăță și detoxifică ficatul, elimi...

In mod surprinzator, inca nu se stie exact de ce iontoforeza are succes in tratarea hiperhidrozei si exista diferite teorii, printre care:

·      Curentul si particulele minerale din apa actioneaza impreuna pentru a ingrosa stratul exterior al pielii, blocand astfel fluxul de transpiratie.

·      Curentul poate intrerupe transmisia normala a nervului, ceea ce impiedica functionarea glandelor sudoripare.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă observi asta pe ughi...

·      Iontoforeza scade valoarea pH-ului in glanda sudoripara, ceea ce o face mai acida si reduce cantitatea de transpiratie produsa.

Riscuri potentiale si efecte secundare

Iontoforeza este un tratament pe care marea majoritate a pacientilor il tolereaza cu usurinta si presupune efecte secundare limitate, intalnite in cazuri rare, cum ar fi uscarea zonelor tratate, descuamarea pielii, roseata, ingrosarea pielii, furnicaturi de scurta durata sau iritatii.

Te-ar mai interesa: Peste 200 de copii s-au vindecat de hapatita C cu ...

„Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu placi metalice sau suruburi dupa chirurgie osoasa precum si alte implanturi metalice si nici celor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, taieturi nevindecate complet sau alte rani deschise”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Cei interesati de acest tratament se pot adresa unei clinici de dermatologie, pentru a vedea daca procedura functioneaza cu succes in cazul lor, existand apoi posibilitatea de a achizitiona propriul dispozitiv de ionoforeza pentru uz casnic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private