Sari la conținut

 Procedură medicală nouă pentru cancerul de sân AVANSAT: Nu duce la pierderea părului şi este sigură

chimioterapie
Sursa foto: arhiva doctorul zilei.ro

Procedură medicală nouă pentru cancerul de sân. Chimioterapia metronomică pentru cancerul de sân este mai eficientă și mai puțin toxică decât chimioterapia convențională, conform rezultatelor studiului științific Meteora II, coordonat de Institutul European de Oncologie (IEO) din Milano și sponsorizat de International Breast Cancer Study Group (IBCSG) Asta înseamnă. chimioterapie), publicat în Jama Oncology.

Cercetătorii au confirmat eficacitatea chimioterapiei metronomice, o pastilă cu doze mici de uz casnic,  pentru a combate cancerul de sân avansat. Datele au fost foarte așteptate la ultima conferință a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) de la Paris și au fost bine primite de comunitatea științifică și de pacienți.

Studiul, desfășurat din septembrie 2017 până în ianuarie 2021, a înrolat 140 de pacienți cu cancer metastatic Er+/Erb2 care au primit un curs de chimioterapie sau două cursuri de terapie endocrină din 15 centre oncologice italiene.

Pacientele au fost împărţite în două categorii:

  • prima a urmat schema metronomică VEX (Vinorelbină, Ciclofosfamidă şi Capecitabină)
  • iar cealălaltă a primit chimioterapie tradiţională cu Paclitaxel intravenos. Terapia cu schema VEX s-a dovedit a fi superioară chimioterapiei standard în ceea ce priveşte eficacitatea şi unele efecte secundare, care nu provoacă, de exemplu, căderea părului.

Pe scurt, terapia metronomică oferă un control mai bun al bolii, deoarece încetineşte timpul de progresie cu aproximativ patru luni şi reduce riscul de a trebui să întrerupă terapia din cauza efectelor secundare, cu un avantaj ca timp de trei luni şi jumătate.

Chimioterapia cu pastile pentru cancerul de sân

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Însă, beneficiul este în special pentru calitatea vieţii femeii: pacientele nu numai că nu îşi pierd părul, dar nu sunt nevoite să meargă la spital o dată pe lună pentru a primi o doză mare de medicamente, concentrate doar în timpul perfuziei, care poate provoca efecte adverse grave.

Potrivit cercetătorilor, toxicităţile există şi la administrarea metronomică, cu diferenţa că pot fi gestionate prin personalizare, adaptând astfel timpii şi modalităţile de administrare a terapiei la caracteristicile individuale ale fiecărui pacient şi la răspunsul său personal la medicamente.

Este fundamental ca pacientele să urmeze terapia metronomică în centre oncologice superspecializate pentru medicina de precizie.

„Am început să studiem terapia metronomică la IEO în urmă cu aproximativ 25 de ani, pe baza unor dovezi preclinice care au evidenţiat modul în care timpii şi metodele de administrare joacă un rol important în tratamentele chimioterapice”, spune Marco Colleoni, directorul secţiei de Senologie medicală şi co-preşedinte al Comitetului Ştiinţific din cadrul IBCSG.

De altfel, denumirea provine de la metronom, care măsoară timpul în muzică: de aceea, se urmăresc timpi de administrare diferişi pentru medicamente, luate în doze mici şi continuu, cu obiectivul de a obţine mai mare eficacitate şi mai puţină toxicitate, potrivit Il Messagero, tirează Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel