marți, decembrie 7, 2021

Produse din pește, contaminate cu Listeria, la un mare lanț de supermarketuri. Producătorul Doripesco SRL a iniţiat retragerea de la comercializare din magazinele Penny a cremei de păstrav condimentate, ca urmare a evidenţierii prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes, potrivit unei informări publicate miercuri pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Te-ar mai interesa: Emilian Popovici, primele studii despre Omicron. „...

“Pentru protejarea sănătăţii consumatorilor, REWE România retrage de la comercializare şi recheamă produsul Hanul Boieresc Cremă de păstrav condimentată 150g, lot 10112021, data de expirare 10.12.2021 şi recomandă persoanelor care au achiziţionat produsul din lotul menţionat mai sus să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în orice magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se menţionează în anunţ.


Persoanele care au consumat produsul să meargă la medic

Retailerul avertizează că această bacterie poate provoca listerioza, infecţie care poate avea consecinţe nedorite asupra sănătăţii în special a femeilor gravide, copiilor mici, persoanelor în vârstă sau cele cu un sistem imunitar scăzut. Persoanele care au consumat acest lot de produs şi care prezintă febră, dureri musculare, diaree sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum.

Te-ar mai interesa: Prof. Valentin Stan: Datele arată că din internări...

Produsul menţionat a fost distribuit în ţară în zeci de magazine din reţea, lista acestora fiind disponibilă pe site-ul Autorităţii.

Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor.

Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.

Te-ar mai interesa: Cercetătorii au decis: Viagra poate fi utilă împot...

Boala se manifestă diferit

În cazul listeriozei există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie).

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Te-ar mai interesa: Bărbatul din Bârlad, infectat cu Omicron, reacție ...

Persoanele care sunt cele mai expuse

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.

Având în vedere rezistența acestui germen precum și capacitatea lui de a se multiplica inclusiv în condiții de refrigerare, Listeria monocytogenes reprezintă o provocare pentru industria alimentară atât la nivel național cât și la nivel mondial.

Te-ar mai interesa: Valul 5 Omicron, în ianuarie? Octavian Jurma, semn...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri