Sari la conținut

Prof. dr. Gabriel Constantinescu: acest tip de carne duce la apariția cancerului de colon

Sursă foto: Facebook SANADOR
Conf. Dr. Gabriel Constantinescu este recunoscut ca specialist de excepție în domeniul procedurilor avansate de endoscopie intervențională. Medic primar Gastroenterologie și medic primar Medicină internă, șef al Disciplinei Gastroenterologie la UMF „Carol Davila” București

Cancerul de colon este o creștere a celulelor care începe într-o parte a intestinului gros numită colon. Colonul este prima și cea mai lungă parte a intestinului gros. Intestinul gros este ultima parte a sistemului digestiv. Sistemul digestiv descompune alimentele pentru a fi folosite de organism.

Cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă. De obicei, începe ca aglomerări mici de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. Polipii în general nu sunt canceri, dar unii se pot transforma în cancer de colon în timp.

Polipii nu provoacă adesea simptome. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a căuta polipi în colon. Găsirea și îndepărtarea polipilor ajută la prevenirea cancerului de colon.

Dacă se dezvoltă cancerul de colon, multe tratamente pot ajuta la controlul acestuia. Tratamentele includ intervenții chirurgicale, radioterapie și medicamente, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.

Factorii de risc care duc la apariția cancerului de colon

Cauzele exacte ale cancerului de colon nu sunt întotdeauna clare, dar există o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării acestei boli, printre care inclusiv stilul nostru alimentar.

Prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, a explicat la DC MEDICAL care este impactul stilului de viață în ceea ce privește dezvoltarea cancerului de colon.

”Factorii de risc pentru colon sunt, în primul rând vârsta. Peste 50 de ani este factor de risc. Alt factor de risc este obezitatea. Alt factor este extrem de prevalent este consumul de carne roșie procesată. Carnea roșie este porc, vacă, miel.

Nu carnea proaspătă este la risc, ci carnea procesată. Din păcate, salamul, crenvurștii, bacon, chorizo, cârnații, hot-dog-ul, parizerul, toate astea sunt de înalt risc nu numai pentru cancerul de colon, ci și pentru cancerul de pancreas, cancerul gastric, cancerul de esofag”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie.

„Nu știu cât pui are parizerul de pui. Afumăturile sunt foarte rele. Carnea roșie procesată la care se adaugă condimentele și fumul nu sunt bune deloc”, a spus prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie.

Obezitatea – factor decisiv în apariția bolilor

Sursă foto: Pixabay

„Obezitatea modifică receptorii hormonali, pro carcinogeni.Obezii sunt cei care mănâncă foarte mult despre ceea ce am vorbit înainte.

Obezii nu mănâncă foarte multă salată. Obezii mănâncă foarte multa carne rafinată, procesată. Cu cât mănânci mai multă carne procesată, cu atât riscul bolilor digestive și metabolice, cardiovasculare, crește.

Obezitatea schimbă și microbiomul intestinal”, a mai spus prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel