Sari la conținut

Prof. Gheorghe Burnei: ”În România să ai o tumoră osoasă malignă e o dramă. Lista de așteptare ajunge și la cinci ani”

Profesorul universitar dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică din cadrul spitalului ”Marie Curie”, spune că de zece ani încearcă să-i facă pe decidenți să înțeleagă necesitatea creării unui institut pentru tratarea tumorilor osoase la copil.

„Ce facem noi este un efort extraordinar, funcționăm de ani de zile la capacitate maximă, din dorința ca în acest domeniu, în specialitate, în București, în toată țara să dăm senzația că este liniște. În realitate, suntem obligați să facem aceste eforturi, pacienții fiind nevoiți să ajungă aici, deoarece numai 16 centre fac operații de nivel înalt. Și atunci, în urmă cu 10 ani, am solicitat înființarea unui institut. Acum am ajuns la concluzia că lista de așteptare, în loc să fie de câteva luni până la un an, ajunge până la cinci ani. E greu ca o afecțiune cronică să o poți trata la o distanță mai mare de un an. Pacienții vin din toată țara și din străinătate. Cele mai complexe operații se fac aici”, spune profesorul Gheorghe Burnei. Acesta precizează că listele de operații nu funcționează bine, pentru că spitalul nu are destul personal, dar nici saloane pe măsura necesităților.

Centre regionale

„Orientarea noastră în viitor este spre existența unui centru sau institut național care să concentreze toate afecțiunile mai grave din domeniul pediatric. Să pregătim cel puțin doi medici pentru fiecare județ (100 de medici ca să acționeze în teritoriu) din grupul de medici rezidenți care urmează să intre în activitatea practică, fac parte rezidenți de anul 1,2,3 și 4. Peste doi ani prima serie de rezidenți va trebui să meargă în teritoriu. Apoi ar trebui construite centre mari regionale, unul în Moldova, două pentru Muntenia, unul în Oltenia și unu-două pentru Banat Crișana”, mai spune profesorul Burnei.

Se cere institut special pentru tumorile osoase la copil

„Este absolut necesară crearea unui centru, institut pentru tratarea tumorilor osoase ale copilului. La ora actuală un copil care are o tumoră osoasă malignă are atâtea dificultăți în a fi tratat la timp și corect, încât de foarte multe ori viața lui depinde de pierderea de timp în efectuarea investigațiilor, dar și de lipsa unui centru care are o dotare corespunzătoare. În România, la ora actuală, să ai o tumoră osoasă malignă e o dramă. Noi tratăm copiii care au cancer osos, dar facem niște eforturi foarte, foarte mari. Și sunt unii care au nevoie de investigații cu totul speciale, care nu pot fi făcute la timp. De exemplu, mare avantaj cu existența acestui centru ar fi acela ca toată lumea să știe că, atunci când cineva a diagnosticat o tumoră osoasă malignă, există un centru sau mai multe la care pacienții pot fi trimiși pentru a fi tratați. Acum încă sunt doctori care nu știu unde să-i trimită”, pledează prof. Burnei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel