Sari la conținut

Prof. Păunescu despre vaccinul românesc anti-covid-19: „Vaccinul funcționează iar în prezent urmăresc cât timp durează această imunitate”

Comunicat CNCAV despre moartea barbatului din Targu JIu

La Timișoara, sub îndrumarea Prof. Păunescu s-a dezvoltat vaccinul românesc anti-covid-19, iar acum se află în faza de testare pe animale, o fază de testare a toxicității.

Prof. Virgil Păunescu este vicepreședintele Academiei de Științe Medicale. Acesta și-a administrat vaccinul românesc în două etape: pe 14 și 28 aprilie 2020.

„Vaccinul funcționează iar în prezent urmăresc cât timp durează această imunitate”, spune medicul imunolog pentru GÂNDUL.

Cum este diferit vaccinul românesc față de vaccinurile existente pe piață?

„Vaccinul produs de noi face parte din ceea ce oamenii de știință numesc generația a doua de vaccinuri. Acest vaccin nu se bazează în principal pe anticorpi (care au durată de protecție relativ scurtă), ci pe limfocite T citotoxice care au o durată de viață mult mai lungă. Afirmația aceasta se bazează pe articolele care au apărut despre de pacienții care au fost infectați cu SARS-COV-1.Acești pacienți care au trecut prin boală au avut anticorpi (imunitate umorală) timp de un an, maxim doi ani de zile, dar imunitatea celulară dezvoltată de ei este prezentă și acum, la 17 ani de la infecție. Acesta este și motivul pentru care am optat de la început pentru limfocite T citotoxice, adică pentru obținerea de imunitate celulară si nu pentru imunitatea umorală ”, explică profesorul Virgil Păunescu.

Cum a fost realizat vaccinul românesc?

„Pentru a face un vaccin nu ai nevoie de virus fizic in laborator, dar trebuie să știi structura proteică și genetică a virusului. Tehnologia noastră presupune folosirea de substanțe de sinteză. Noi am ales proteina S (acele coronițe de pe suprafață care au cu 1003 de aminoacizi), deoarece acolo există reactvitatea maximă. Din acea proteină de 1003 aminoacizi am ales anumite fragmente care stimulează în principal, dar nu exclusiv, un răspuns ca și în cancer, un răspuns de tip T, citotoxic (imunitate celulară)”, mai spune profesorul Păunescu.u imunitatea umorală”, explică profesorul Virgil Păunescu.

Campania de vaccinare anti-covid care este acum în plină desfășurare în țară

Cât privește campania de vaccinare din România, profesorul Păunescu spune că aceasta se desfășoară la fel ca în toată Europa: „Nu aș fi atât de critic cu autoritățile pentru că nu au avut suficiente vaccinuri. Dacă avem vreo nemulțimire este că acum stăm cu mâna întinsă să ni-l trimită alții. La fel se întâmplă și cu vaccinul antigripal”, spune acesta.

„Pașaportul de vaccinare înseamnă discriminare”

Totodată, profesorul Păunescu spune că virusul suferă mutații mai mult decât ne-am fi așteptat.

„Virusul fiind nou și instabil genetic suferă mutații la care nimeni nu se putea aștepta. Nu este exclus să avem mutații care să necesite un control al eficienței vaccinurilor. Însă deocamdată nu există suficiente date care să arate că aceste tulpini noi nu ar răspunde la vaccinurile de pe piață. Eu sunt pentru libertatea de vaccinare a populației. Fiecare își asumă riscul, pentru că încă se moare din cauza COVID-19. Așa cum s-a exprimat și președintele și eu sunt împotriva pașaportului de vaccinare. Este o discriminare deoarece am pune presiune pe cei care nu vor să se vaccineze”, mai explică profesorul.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: