Sari la conținut

Prof. Vlad Ciurea: obiceiul zilnic care afectează creierul. Majoritatea îl facem fără să ne dăm seama

Cum ne afectează micșorarea zilei
Sursă foto: Facebook
medic neurochirurg

Prof. Dr. Vlad Ciurea a explicat care este greșeala pe care majoritatea dintre noi o facem și duce la deteriorarea creierului.

„Am primit de multe ori întrebarea: „Ce îmi recomandați, domnule doctor, pentru a-mi menține creierul sănătos?”

Înainte să înșir o întreagă listă cu alimente și nutrienți care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, mereu precizez: în primul rând este important să ne hidratăm corespunzător.

Creierul uman conține 78% apă, deci are o cantitate foarte mare de apă în el. Așa spun toate datele obținute din literatura de specialitate. În practică, dacă vedem o persoană mai în vârstă care face un RMN, ne grăbim să punem diagnostic: „Aaaa, atrofie cerebrală” Nu! Persoanele în vârstă sunt persoane care se hidratează foarte puțin, nu vor să bea apă și atunci apare acea deshidratare a encefalului, care se vede pe RMN. Deci trebuie să bem apă, indiferent de vârstă, pentru că ne menține cât mai tineri”, a explicat marele profesor într-o postare pe rețelele sociale.

Citeste si:

Vlad Ciurea: După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin

Prof. Vlad Ciurea mai explică și importanța odihnei după masa de prânz, astfel încât organismul să nu fie suprasolicitat.

”Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă… După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă”, susține medicul Vlad Ciurea.

consumul de alcool
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Siesta sau somnul de după-amiază este perioada cuprinsă între câteva minute și câteva ore de odihnă și de somn, imediat după masa de prânz.

Siesta face parte din obiceiurile tradiționale ale multor țări mediteraneene, printre care Spania, Portugalia, Grecia, Franța, țări din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și America Latină, China, Taiwan și Filipine.

Programul de lucru, în multe dintre aceste țări, este întrerupt câteva ore după-amiaza, special pentru siestă.

Sistemul digestiv solicită organismul imediat după masă, astfel încât apare starea de somnolență. Durata siestei nu ar trebui însă să depășească 30 de minute, astfel încât somnul de noapte să nu fie perturbat.

Potrivit specialiștilor, siesta îmbunătățește starea de sănătate prin faptul că ajută la o circulație sanguină mai bună, îmbunătățește memoria, crește capacitatea de învățare și combate stresul și depresia.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.