marți, ianuarie 31, 2023

Prezent la Antena 3, profesorul Vlad Ciurea a explicat ce este neuroplasticitatea și de ce este atât de importantă pentru sănătatea mintală. În plus, neurochirurgul a explicat ce trebuie să facem pentru a reacționa în condiții bune la toate aceste vești proaste care vin din jur.

„Capacitatea de modelare şi adaptare reprezintă plasicitatea cerebrală și este foarte important acest lucru.

Te-ar mai interesa: Infarctul silențios NU are simptome vizibile. Care...

De exemplu, luăm un om și-l ducem în în Africa. Sunt persoane care se adaptează imediat, parcă sunt de acolo. Această adaptare este neuroplasticitate.

Această perfectă modelare și adaptare la ceea ce se petrece în jurul tău se datoreză substanței cerebrale.

Este formidabil acest fenomen și mai mult, în cazul în care avem un accident în care ne lovim la cap sau avem un accident vascular cerebral, pierdem un număr de celule, celelalte celule din jur ne ajută în neuroplasticitatea de readaptare.

Să reușești să miști din nou mâna, să poți din nou vorbi, să poți din nou gândi, să poți din nou zâmbi, să poți din nou iubi. Și atunci asta se numește neuroplasticitate.”, a spus Prof. Dr. Vlad Ciurea, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa: Ce legătură există între dermatita atopică și stre...

Sursă FOTO: Antena 3

Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Eu cu mine am putere”

„Ideea de neuroplasticitate au venit în urmă cu 30 de ani şi s-a umplut literatura de așa ceva.

Cu cât este mai tânăr, cu cât este mai sănătos creierul şi este ţinut cu o mentenaţă curată, cu atât avem neuroplasticitate foarte bună.

Totul depinde de noi. De felul în care ne hrănim creierul, de ce aer respirăm, de ce apă bem şi cât consumăm, dar şi de nivelul de optimism.

Te-ar mai interesa: Cum interpretezi singur rezultatele analizelor med...

Să ne permitem în fiecare zi câteva ore de relaxare. Să ascultăm muzică bună, să vedem un film sau să mergem la teatru. Toate aceste duc la o relaxare cerebrală.

Deci, eu cu mine am putere. Să ne inducem o forţă cerebrală. Puterea fiecăruia contează. Noi trebuie să ne motivăm zilnic. Să ne placă să trăim în plăcere. Să ne facem plăcerile, pentru că doar la ele ne gândim. Plăcerea este ca o prăjiturică. De exemplu, să spun că sâmbătă merg pe munţii Bucegi. Asta este prăjiturica mea.

Te-ar mai interesa: Ochii tăi arată așa? Poate fi primul semn al cance...

Toate lucrurile acestea mă ajută mental să gândesc frumos și să mă motivez pentru fiecare zi.

Cea mai frumoasă gândire este gândirea pe care o avem în legătură cu călătoriile, cu locurile frumoase, cu locurile sfinte.

Aşa putem reacționa în condiții bune la toate aceste vești proaste care vin din jur.”, a mai spus Prof. Dr. Vlad Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private