Sari la conținut

Profesorul Ciurea: AȘA putem reacționa în condiții bune la toate aceste vești proaste care vin din jur

Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. dr. Vlad Ciurea

Prezent la Antena 3, profesorul Vlad Ciurea a explicat ce este neuroplasticitatea și de ce este atât de importantă pentru sănătatea mintală. În plus, neurochirurgul a explicat ce trebuie să facem pentru a reacționa în condiții bune la toate aceste vești proaste care vin din jur.

„Capacitatea de modelare şi adaptare reprezintă plasicitatea cerebrală și este foarte important acest lucru.

De exemplu, luăm un om și-l ducem în în Africa. Sunt persoane care se adaptează imediat, parcă sunt de acolo. Această adaptare este neuroplasticitate.

Această perfectă modelare și adaptare la ceea ce se petrece în jurul tău se datoreză substanței cerebrale.

Este formidabil acest fenomen și mai mult, în cazul în care avem un accident în care ne lovim la cap sau avem un accident vascular cerebral, pierdem un număr de celule, celelalte celule din jur ne ajută în neuroplasticitatea de readaptare.

Să reușești să miști din nou mâna, să poți din nou vorbi, să poți din nou gândi, să poți din nou zâmbi, să poți din nou iubi. Și atunci asta se numește neuroplasticitate.”, a spus Prof. Dr. Vlad Ciurea, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Sursă FOTO: Antena 3

Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Eu cu mine am putere”

„Ideea de neuroplasticitate au venit în urmă cu 30 de ani şi s-a umplut literatura de așa ceva.

Cu cât este mai tânăr, cu cât este mai sănătos creierul şi este ţinut cu o mentenaţă curată, cu atât avem neuroplasticitate foarte bună.

Totul depinde de noi. De felul în care ne hrănim creierul, de ce aer respirăm, de ce apă bem şi cât consumăm, dar şi de nivelul de optimism.

Să ne permitem în fiecare zi câteva ore de relaxare. Să ascultăm muzică bună, să vedem un film sau să mergem la teatru. Toate aceste duc la o relaxare cerebrală.

Deci, eu cu mine am putere. Să ne inducem o forţă cerebrală. Puterea fiecăruia contează. Noi trebuie să ne motivăm zilnic. Să ne placă să trăim în plăcere. Să ne facem plăcerile, pentru că doar la ele ne gândim. Plăcerea este ca o prăjiturică. De exemplu, să spun că sâmbătă merg pe munţii Bucegi. Asta este prăjiturica mea.

Toate lucrurile acestea mă ajută mental să gândesc frumos și să mă motivez pentru fiecare zi.

Cea mai frumoasă gândire este gândirea pe care o avem în legătură cu călătoriile, cu locurile frumoase, cu locurile sfinte.

Aşa putem reacționa în condiții bune la toate aceste vești proaste care vin din jur.”, a mai spus Prof. Dr. Vlad Ciurea.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel