Sari la conținut

Profesorul Constantin Dulcan: Boala începe din minte și se vindecă prin minte

Profesorul Constantin Dulcan ne destăinuie care este secretul longevității, precum și ce înseamnă de fapt longevitatea, cum trebuie să gândim în condiții ideale și, înainte de toate, ce importanță are starea noastră mentală în momentul în care suntem bolnavi. Curiozitate: oamenii inteligenți se acomodează mai greu în societate.

În cadrul emisiunii Sfatul de Sănătate, profesorul Constantin Dulcan a explicat ce înseamnă de fapt longevitatea și care este taina unei vieți îndelungate și echilibrate.

Secretul longevității

”În fiecare clipă în care gândim, pledăm pentru sănătate, longevitate, armonie, bucurie și o constructivitate, o finalitate pozitivă dată vieții sau invers. Vedem pentru ură, invidie, gelozie, agresivitate și, evident, asta înseamnă boală, viață scurtă. Longevitatea înseamnă o durată cât mai mare a existenței. Se pare că durata vieții unei ființe este proporțională cu durata capacității în timp de reproducere. Deci reproducerea omului, începând, să spunem, din anii de adolescență 15-20 de ani, înmulțim cu trei, cu patru, cu cinci. Se zice că japonezii, cel puțin, sunt mai generoși, că durata vieții ar trebui să fie în jur de 120, îi spun chiar 130 de ani. Cert este că la sfârșitul secolului 19, media vârstei era de 50 de ani.

În clipa de față se nasc copii foarte dotați și începând cam din anul 2000, coeficientul lor este la 100 și 80 chiar 200, coeficient de inteligență.

Normalitate începe de la 70-120. Noi, ăștia comuni, suntem la marja asta mică. Savanții, geniile sunt dincolo de noi”, a explicat prof. dr. Constantin Dulcan.

”Omul deștept are mai multe griji”

În legătură cu întrebarea dacă nivelul de inteligență are vreo influență asupra longevității vieții, profesorul Constantin Dulcan a spus:

”N-aș zice. Pentru că omul deștept are mai multe griji, cred eu. Nu numai că are mai multe griji, dar uneori se adaptează mai greu decât ceilalți oameni. De ce? Pentru că el și-a format un sistem de idei pe care le consideră a fi proprii și care nu întotdeauna sunt în ecou cu cele sociale.

Dar, la modul general, un om inteligent ar trebui să trăiască cât mai mult, pentru că ar însemna că el știe să-și coordoneze, să-și ordoneze viața într-o manieră, să spunem științifică, acceptabilă beneficiilor lui proprii. Cu alte cuvinte, eu spun că părinții îți dau acea educație în care tu înveți lecția de iubire a semenilor, a părinților. Școala îți dă un statut social și individual, te învață să faci ceva și important e cam toată povestea asta să ai un scop, un scop bine gândit, și anume acela să spui problema. ‘Ce sens are viața mea?’ Această motivare lăuntric este cea care exprimă o durată de viață mai lungă sau mai scurtă”, a mai explicat prof. Constantin Dulcan.

Rolul minții în vindecarea bolilor

”Așa spune un medic japonez: boala începe din minte și se vindecă prin minte. Este important să știi exact cum să gândești, în clipa de față avem suficiente studii de laborator în care se vorbește despre modalitatea de a folosi cuvinte care au o semnificație sau semantică pozitivă, constructivă sau invers. Gândurile noastre sunt cuvinte, sunt emoții, sunt sentimente, sunt comportamente.

Toate acestea au o finalitate constructivă, pozitivă, benefică sănătății tale sau dimpotrivă, au o semnificație negativă, distructivă și viața ta poate să fie într-un moment, să spunem mai degrabă așa, a șansei sau nu. Eu cred că nu se poate construi pe nimic pe zero. Trebuie să construim pe ceva care este util atât nouă și semenilor noștri. Nimeni, dar absolut nimeni nu poate trăi numai prin sine însuși, ci noi toți trăim prin ceilalți, asta înseamnă responsabilitatea mea de a fi.

Așa cum vreau ca mașina, televizorul și ca obiectul pe care-l obțin de la societate, pe care l-a făcut alt om și vreau să funcționeze la rândul meu, trebuie să am responsabilitatea că și eu trebuie să dau societății ceva care să fie la fel de fiabilă, funcțională așa cum doresc să fie cele pe care le obțin. Deci există o responsabilitate de a fi și a mea și a celor de lângă mine.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel