Sari la conținut

Profesorul Dulcan: ”Cel mai bun prieten al cancerului”

Prof. dr. Constantin Dulcan
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi de aur de la prof. dr. Dulcan

Prof. Constantin Dulcan a identificat care sunt cele mai mari pericole din alimentație. Reputatul medic spune și ce aliment este bun ”prieten cu cancerul”

Albul reprezintă, în general, puritatea, însă din punct de vedere alimentar, albul reprezintă o culoare ce se poate asocia cu apariţia cancerului. În multe cazuri, alimentele procesate reprezintă doar ”prafuri” ce duc treptat la diverse afecţiuni.

Profesorul Dulcan: ”Cel mai bun prieten al cancerului”

„Sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea? Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru”, a explicat celebrul profesor neurolog și cercetător, Dumitru Constantin Dulcan, potrivit sfatulmedicului.ro.

Praful alb este una dintre cele mai rele substanțe care poate fi introdus în organism prin alimentație. Consumul crescut de alimente bogate în zahăr duce o creştere a nivelului de somatomedină C (IGF-1) și s-a dovedit că acesta ajută celulele canceroase deja existente să se dezvolte mai rapid.

Trebuie cunoscut faptul că zahărul vine în numeroase forme în consumul alimentar, iar deseori este greu de evitat. Cu toate acestea, pentru menținerea sănătoasă a organismului trebuie să se evite cât mai mult folosirea zahărului. Renunțarea la dulciuri și la adăugarea zahărului în cafea sau ceai reprezintă primele metode ce sunt de ajutor.

Cancerul gastric

Sodiu și clorura de sodiu are nevoie de sodiu pentru a-și opera optim toate activităţile normale. În cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obţine în mod natural din alimente, fără a mai fi nevoie de cantități suplimentare adăugate.

Astfel, planurile alimentare ce conțin multe alimente conservate prin sărare au fost corelate cu un risc crescut de cancer gastric. De asemenea, țările cu diete tradiționale sărate (Japonia și alte țări asiatice) au rate și mai ridicate de cancer gastric.

Substanțe pe bază de clor

Făina capătă culoarea albă și pură prin tratare cu substanțe pe bază de clor, fiind astfel mult mai atrăgătoare pentru clienți, dar toxică în același timp.
Astfel, se recomandă evitarea completă a produselor alimentare realizate din faină albă rafinată, precum pâinea, cornurile și alte produse de panificație.
Făina albă funcționează pe același principiu ca și zahărul alb, ducând la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
Carbohidrații rafinați obținuți prin consumul de faină albă reprezintă sursa preferată de „combustibil” pentru celule canceroase.
Din acest motiv, multe regimuri alimentare indicate în bolile oncologice nu includ acest ingredient.

Modificarea stilului alimentar

Pe lângă creșterea riscului de cancer, consumul de făină albă este asociat cu obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, dar și cu afectarea sănătății digestive, deoarece nu conține fibre și substanțe nutritive esențiale care să susțină digestia.

În urma conștientizării pericolelor la care este supusă populația prin consumarea produselor cu făină albă, este logică abordarea tuturor măsurilor de precauție posibile.

Evitarea produselor ce conțin aceste ingrediente este extrem de importantă, dar poate necesita timp și efort. Modificarea stilului alimentar poate începe treptat, renunțându-se la alimente procesate, precum:

  • Salamuri și diferite alte mezeluri;
  • Produse de tip fast-food;
  • Conserve;
  • Dulciuri (prăjituri, ciocolată, creme etc.) ;
  • Paste, pâine și alte produse de panificație, precum covrigi, biscuiți, fursecuri etc.;
  • Sucuri artificiale.

Acestea pot fi înlocuite cu succes cu fructe, legume și alte produse cât mai naturale. Trebuie ținut cont de faptul că nu doar făina, zahărul și sarea din produsele anterior prezentate au efecte adverse, ci și uleiurile, aromele artificiale și conservanții.

Consumul de produse cu conținut ridicat de sare, zahăr sau făină albă este frecvent în rândul populației, iar efectele secundare se observă din ce în ce mai des. Printre aceste efecte secundare se regăsesc și cancerele, care pot fi produse în mod direct de anumite ingrediente sau pot fi ajutate să evolueze.

Pentru a minimiza cât mai mult riscul de complicații, specialiștii din domeniul nutriției recomandă ca sarea, zahărul alb și făina albă să fie eliminate din alimentație.

Alimentele naturale îi oferă organismului suficient sodiu, iar adăugarea suplimentară este inutilă și provoacă mai mult rău decât bine. De asemenea, produsele ce conțin zahăr în mod natural, de exemplu fructele, nu sunt dăunătoare și pot înlocui cu succes gustările nesănătoase și bogate în zahăr alb.

Același principiu este valabil și în cazul produselor din faină albă, acestea putând fi înlocuite cu cereale integrale și derivate din acestea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.