Sari la conținut

Program național de sprijinire a sectorului de ingrijiri paliative

pacient
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Spitalizare

Program național de sprijinire a sectorului de ingrijiri paliative propus de Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Programul va demara începând cu acest an și se va adresa celor aproximativ 150.000 de pacienți care au nevoie de suport.

Îngrijirile paliative reprezintă un domeniu nou în sistemul de sănătate din România şi sunt dezvoltate necoordonat şi inegal la nivel de ţară, potrivit Ministerului Sănătăţii. Mai mult, nevoia reală de astfel de servicii este acoperită în proporţie de sub 20%, iar reglementările actuale prevăd acordarea acestora “preponderent şi disproporţionat” pacienţilor oncologici.

În România, aproape 150.000 de persoane au nevoie anual de acest tip de asistență medicală, însă gradul de acoperire cu servicii specializate este de numai 15%, iar finanțările actuale nu acoperă nici pe departe nevoile pacienților aflați în faze terminale ale bolilor.

Spre exemplu, dacă analizăm situația din Bistrița-Năsăud, cei mai mulți pacienți care au nevoie de îngrijiri paliative suferă de cancer, iar spitalele publice nu fac față solicitărilor.

Casele de Asigurări de Sănătate au semnat contracte și cu unități medicale private, spune medicul Gavrilaș Mureșan, managerul unui spital din Bistrița.

”La nivel național au spus, toate paturile de paliație care corespund din punct de vedere sanitar se contractează și încă mai avem nevoie de vreo 50.000 de paturi la nivel național. Deci, noi acum am oferit 20 de paturi de paliație, 20 s-au contractat.”

Finanțarea oferită de la bugetul asigurărilor de sănătate nu acoperă însă costurile cu îngrijirea acestor pacienți.

”Deci, trebuie să înțelegem, la paliație este un pacient care nu se poate ridica din pat, un pacient care nu poate mânca, e un pacient într-o stare foarte gravă. Acolo aproape că îți trebuie îngrijitor unu la unu. Deci, un pacient de paliație, nu poți să-l îngrijești cu 270 lei pe zi, cât plătește Casa.” arată  Gavrilaș Mureșan, managerul unui spital din Bistrița.

În spitale private, diferența o suportă familia. La nivel național va deveni activ anul acesta un program de îngrijiri paliative în unități sanitare în ambulatoriu, dar și la domiciliu.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel