Sari la conținut

Programul Rabla pentru tractoare și mașini agricole

Programul “Rabla pentru tractoare și mașini agricole” 2024
Sursă foto: Antena 3
Programul “Rabla pentru tractoare și mașini agricole” 2024

Veste bună pentru fermieri. Programul Rabla pentru tractoare și mașini agricole va fi implimentat anul acesta. Cei care vor dori să își schimbe utilajul vechi pe unul nou, vor putea face aceste lucru.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului, Mircea Fechea, care a anunțat într-o conferință de presă despre noua inițiativă. Proiectul va fi implementat în acest an, beneficiind de finanțare din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) sub denumirea „Rabla pentru tractoare și mașini agricole”.

Într-o primă etapă, programul vizează acordarea unui ajutor de minimis, cu un plafon maxim de 30.000 de euro pentru fiecare fermier, cu scopul de a facilita achiziționarea de tractoare și mașini agricole de ultimă generație. Aceste investiții, esențiale pentru modernizarea sectorului agricol, nu au beneficiat până acum de sprijin financiar din partea Fondului pentru Mediu, declară Ministrul Mediului.

“Rabla pentru tractoare și mașini agricole”

Potrivit unui comunicat de Ministerul Mediului, bugetul alocat programului “Rabla pentru tractoare și mașini agricole” se ridică la suma de 500 de milioane de lei

„Aș clarifica mai întâi faptul că lansarea acestui program nu are legătură cu protestele ce au loc în acest moment”, a declarat Mircea Fechet, la Antena 3 CNN.

„Ideea de finanțare pentru astfel de utilaje pentru fermierii români este una mai veche, a mai fost discutat cu ministrul agriculturii în trecut.

Pentru că ne aflăm în perioada în care elaborăm bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, am convenit împreună cu președintele AFM să alocăm pentru începutul o sumă de 500 de milioane de lei prin care să finanțăm utilaje mai prietenoase cu mediul, pentru fermierii români.

Aici fie vom merge pe o schemă de ajutor de stat, fie vom merge pe un ajutor de minim, care poate să însemne suma de maxim 30.000 euro pentru fiecare beneficiar.

proteste transportatori și fermieri.
Sursă foto: INQUAM/ Casian_Mitu

Așa cum am anunțat și la conferința de presă pe care am făcut-o săptămână aceasta, vom detalia după ce ne vom consulta și cu asociațiile de fermieri și cu restul entităților interesate vom detalii specificațiile acestui program.

Important este că am prins pentru prima oară în istoria AFM – ului buget și pentru astfel de linie de finanțare, ceea ce cred eu că e un lucru bun și firesc, nu doar pentru fermieri, ci pentru mediu.

Nu trebuie să scriem o schemă de ajutor de stat. În măsura în care vom alege această soluție, putem oferi și mai mulți bani pentru fiecare fermier.

Condiția de participare la program: predarea utilajului vechi

Condiția ca la orice program să vină cu utilajul vechi. Aceasta este condiția. Noi trebuie să demonstrăm, ori de câte ori cheltuim bani din fondul de mediu, că acei bani sunt cheltuiți pentru reducerea poluării, pentru reducerea emisiilor, pentru reducerea gazelor cu efect de seră” a spus Mircea Fechet.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel