Sari la conținut

Proiectele de digitalizare ale CNAS, aproape de finalizare. Actualul sistem informatic din Sănătate, depăşit tehnic

Card de sanatate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În a doua jumătate a acestui an ar trebui să fie gata toate proiectele de digitalizare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii instituţiei au precizat că Sistemul Informatic Unic Integrat gestionat de CNAS este depăşit, iar eventualele defecţiuni se rezolvă foarte greu.

Directorul unității de implementare a proiectelor din Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Alexandra Costin, a explicat că sistemul informatic unic integrat, cel care realizează legătura dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale, nu mai poate primi nicio îmbunătățire.

„El a fost gândit că o structură monolit, la care s-au adăugat ulterior alte sisteme, cum a fost rețeta electronică, validarea cu cardul, el în momentul de față nemaisuportând alte modificări, și hardware și software. Hardul utilizat nu mai are componentă de schimb pe piață în momentul de față.

Deci, când ceva se strică, este o adevărată provocare să găsim piese sau să înlocuim pentru a-l putea face din nou funcțional”, a declarat Costin pentru RRA, potrivit rador.ro.

Aceasta a mai adăugat că CNAS are în vedere extinderea dosarului electronic, pe lângă serviciile existente, rețeta electronică și validarea cu cardul, care asigură accesul la serviciile medicale decontate de stat.

Toate proiectele de digitalizare ale CNAS ar putea fi gata în cea de-a 2-a parte a anului, când, după cum spune reprezentanta Casei, biletul de trimitere, rețeta electronică și scrisoarea medicală vor fi doar în sistem electronic.

Cardul electronic, singurul document medical

Practic, singurul document, device, pe care va trebui să-l aibă pacientul va fi acel card electronic, din 2025. „Buletinul va fi electronic și va avea semnătura pentru validarea serviciilor. Te-ai dus la medicul de familie, ți-a prescris o recomandare sau un bilet de trimitere. Nu mai primești nicio hârtie, vei putea intra în sistem să faci programarea online oriunde vei vrea să accesezi serviciul.

Ulterior, medicul la care te-ai programat îți vede bilentul în sistem online, îți acordă serviciul medical și apoi îți emite ori o rețetă, ori scrisoare medicală. Toate acestea se vor transmite în dosarul electronic al pacientului, celălalt proiect pe care-l avem. Atunci, cumva, absolut toate datele vor fi în sistem digitalizat, electronic”, explica recent specialista din CNAS.

Semnatura digitală va înlocui birocraţia din cabinetele medicilor

„În momentul în care se va operaționaliza buletinul electronic, el va avea această semnătură digitală ca și card de sănătate pe el. Deci nu vom mai avea cardul de sănătate la purtător, ci ne vom folosi pur și simplu de buletin. Scăpăm de hârtie”, a mai spus aceasta.

SIGMA SMART are drept obiectiv dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea pe suport electronic a documentelor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate referitoare la:

– certificatele de concediu medical;

– biletele de trimitere pentru ambulatoriul de specialitate (specialităţi clinice, paraclinice, medicină dentară) şi pentru internare în regim de spitalizare de zi sau continuă;

– scrisorile medicale;

– recomandările privind îngrijirile medicale la domiciliu;

– recomandările privind acordarea dispozitivelor medicale;

– programările serviciilor medicale.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel