Sari la conținut

Proteina care te protejează de obezitate: Reglează două tipuri de celule imunitare

o proteina te ajuta sa slabesti
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
leguma care îngraşă

Proteina care te protejează de obezitate. Obezitatea afectează sănătatea mintală și calitatea vieții și este un factor de risc pentru multe boli, inclusiv diabetul și bolile cardiovasculare.

Experimentele efectuate de cercetătorii de la Universitatea din California pe șoareci făcuți obezi printr-o dietă bogată în grăsimi au constatat că, în comparație cu masculii, șoarecii femele sunt protejate de obezitate și inflamație deoarece secretă mai multă proteină numită RELMalpha.

„Studiul nostru implică celulele imunitare și proteina RELMalpha în diferențele legate de sex în răspunsul imunitar datorat obezității” , a declarat Meera G. Nair, profesor asociat de științe biomedicale.

RELMs, sau moleculele asemănătoare rezistenței, sunt o familie de proteine secretate de mamifere care sunt foarte exprimate în bolile infecțioase și inflamatorii.

Citeste si:

Studiu: Proteina care va ajuta în combaterea obezității

Una dintre aceste proteine, RELMalpha, este activată rapid în organismul șoarecilor după o infecție și are rolul de a proteja țesuturile organismului. Aceasta are o secvență și o funcție similară cu cea a rezistenței umane.

„Proteina RELMalpha reglează două tipuri de celule imunitare: macrofagele antiinflamatorii și eozinofilele ,” a spus Nair. Macrofagele și eozinofilele sunt tipuri de celule albe din sânge care luptă împotriva bolilor, dar care pot dăuna organismului atunci când nu există o infecție.

„În schimb, bărbații au exprimat mai puțin RELMalpha, au avut mai puține eozinofile și au avut macrofage inflamatorii care promovează obezitatea”, mai spune Nair

Atunci când cercetătorii au eliminat RELMalpha la șoarecii femele, au constatat că șoarecii nu mai erau protejați de obezitate, aveau mai puține eozinofile și aveau macrofage inflamatorii-similare șoarecilor masculi.

„Cu toate acestea, am reușit să reducem obezitatea la acești șoareci femele prin tratarea lor cu eozinofile sau cu RELMalpha, sugerând astfel ținte terapeutice promițătoare”, a spus Nair. „Suntem primii care au cartografiat această cale la femele, care protejează împotriva obezității”, potrivit pronews.gr.

Descoperirile evidențiază „axa critică RELMalpha-eosinofile-macrofage” care funcționează la femele pentru a proteja împotriva obezității și inflamației induse de dietă.

Așadar, direcționarea acestor căi ar putea oferi noi tratamente pentru combaterea obezității.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.