Sari la conținut

Protest inedit. De ce vrea acest medic să „se facă” brancardier

Protest inedit  la Spitalul  Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad. Supărat din cauza „anomaliilor” din sistemul de sănătate românesc, un medic din Arad  s-a decis să îşi depună dosarul la Serviciul de Resurse Umane al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, pentru a se angaja pe un post de brancardier.

Medicul  de familie, Dan Adrian Dărăbanţiu, cu zeci de ani vechime în domeniu, are mai multe nemulţumiri. Nu doar veniturile,  discrepanţa  mare dintre spitalele de stat şi cele private, ci şi  numărul  redus de asistente.

‘Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi. Pe de altă parte, am căutat să atrag atenţia asupra unor anomalii din sistemul de sănătate, dintre care cea mai importantă o constituie diferenţierea mare dintre aproximativ o treime din medicii şi celelalte cadre medicale care activează în spitale şi restul sistemului. Dacă, la ora actuală, cei din spitale sunt plătiţi cu o sumă aproape corectă, cei care nu lucrează direct în spitale sunt lăsaţi în continuare de izbelişte, spune Dan Adrian Dărăbanţiu”, potrivit  Agerpres.

„Spre exemplu, veniturile unui cabinet de medicină de familie se cifrează undeva în jur de 10-12.000 de lei lunar, din care o jumătate se virează la stat. Şi, după ce achită celelalte cheltuieli, medicul de familie rămâne cu un venit lunar net de circa 2.000 de lei.

Asta în condiţiile în care asistentele de la cabinetele de medicină de familie sunt plătite, în general, cu salariul minim pe economie’, a mai declarat pentru sursa citată dr.  Dărăbanţiu.

El a arătat că, din cauza veniturilor mici, multe cadre medicale migrează către spitale, fiind atrase de salariul mult mai mare.

Potrivit lui Dărăbanţiu, sunt foarte multe cabinete de medicină de familie care funcţionează „la limită”, în primul rând din cauza numărului redus de asistente, problemă ce se regăseşte în special în mediul rural.

Apoi, statul subvenţionează spitalele, fiindcă din serviciile pe care le oferă nu s-ar putea asigura salariile. De aici apare şi discrepanţa salarială foarte mare dintre spitalele de stat şi cele private, a  conchis medicul.

Update: Comisia de concurs a respins dosarul depus de medicul de familie Adrian Dărăbanţiu pentru ocuparea unuia dintre cele opt posturi de brancardier scoase la concurs de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, deoarece nu a prezentat adeverinţă medicală cu avizul unui psihiatru.

‘Mă aşteptam la respingerea candidaturii mele de către comisia de concurs din raţiuni de supracalificare, însă nu mă aşteptam să-mi fie respinsă pentru că nu am prezentat adeverinţă medicală cu avizul unui medic psihiatru, ci doar un certificat medical în copie, mai ales că ‘formularul A5′ pe care l-am depus este superior adeverinţei medicale vizată de psihiatru. Mai mult, eu am prezentat formularul în original, însă cei care mi-au preluat dosarul au spus că ei nu reţin documentele originale şi au făcut o copie pe care au pus-o la dosar, returnându-mi originalul’, a declarat pentru AGERPRES Adrian Dărăbanţiu, precizând că va contesta rezultatul probei de selecţie a dosarelor.

Parcalabu Liliana

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel