Sari la conținut

Protestatar cu probleme de sănătate mintală, executat în Iran. Mohammad Ghobadlou avea 23 de ani și fusese diagnosticat cu tulburare bipolară de la 15 ani

protestatar Iran
Sursa foto: iranfreedom.org
Protestatar cu probleme de sanatate mintala executat in Iran

Protestatar cu probleme de sănătate mintală, executat în Iran. Mohammad Ghobadlou avea 23 de ani și fusese diagnosticat cu tulburare bipolară de la 15 ani.

Un protestatar iranian cu o afecțiune mintală a fost executat din cauza morții unui oficial local în timpul demonstrațiilor în masă care au zguduit țara în 2022, a informat marți agenția de presă a justiției iraniene, preluat de BBC

Autoritățile iraniene susțin că Mohammad Ghobadlou, care a fost sub supravegherea unui spital de psihiatrie pentru tulburare bipolară de la vârsta de 15 ani, l-a lovit pe oficialul Farid Karampour Hassanvand în timpul unui protest la Robat Karim, provincia Teheran, în septembrie 2022, potrivit grupului de drepturi Amnesty International.

Protestatar cu probleme de sănătate mintală, executat în Iran

Mohammad Ghobadlou a fost condamnat la moarte de către instanțele iraniene în urmă cu aproape doi ani.

„Condamnarea la moarte a lui Mohammad Ghobadlou pentru infracțiunea de ucidere intenționată a lui Farid Karampour Hassanvand a fost executată în această dimineață (23 ianuarie, n.red.), după 487 de zile de revizuire judiciară a cazului”, a declarat agenția de presă Mizan.

El a fost condamnat la moarte de judecătorul Abolqasem Salavati – care a fost sancționat de Statele Unite pentru sentințele notoriu de dure pe care le-a pronunțat activiștilor, jurnaliștilor și deținuților politici, a raportat anterior CNN.

Ghobadlou a primit două condamnări la moarte, una pentru „corupție pe Pământ”, emisă de o Curte Revoluționară și susținută de Curtea Supremă, și una pentru crimă, emisă de o instanță penală din provincia Teheran, potrivit Amnesty.

Mizan a raportat că condamnarea la moarte pentru „corupție pe Pământ” a fost suspendată la începutul acestei luni până când acuzația de crimă intenționată a fost investigată. Avocatul lui Ghobadlou, Amir Raesian, a spus că nu a fost informat cu privire la o hotărâre privind clientul său și l-a cerut lui Mizan să dezvăluie mai multe informații despre execuție.

„Dacă agenția de presă Mizan spune adevărul, ar trebui să anunțe numărul și data emiterii acestui verdict”, a spus Raesian.

Amnesty a criticat condamnările la moarte

Se știe că cel puțin opt protestatari au fost executați în legătură cu demonstrațiile la nivel național privind moartea Mahsei Amini în septembrie 2022. Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în custodia poliției morale din Iran, după ce a fost arestată pentru că nu și-a purtat basma în mod corespunzător.

La protestele care s-au răspândit ca un incendiu în săptămânile următoare, autoritățile iraniene au răspuns cu forță brută, arestări în masă și procese false grăbite, atragând condamnări și sancțiuni globale acute din partea SUA.

Peste 300 de oameni au fost uciși în protestele care au durat luni de zile, inclusiv peste 40 de copii, a anunțat Organizația Națiunilor Unite. Agenția de presă a activiștilor pentru drepturile omului din SUA (HRANA) a plasat numărul morților la peste 500, inclusiv 70 de copii. Mii de oameni au fost arestați în toată țara, a declarat ONU într-un raport de anul trecut, citând cercetări din partea Comitetului pentru Drepturile Omului.

Amnesty a criticat condamnările la moarte pentru că au urmat ceea ce a descris drept „procese false extrem de inechitabile, afectate de „mărturisiri” viciate de tortură și eșecul de a ordona evaluări riguroase ale sănătății mintale, în ciuda dizabilității mintale a lui Ghobadlou.

Ghobadlou suferea de tulburare bipolară de la vârsta de 15 ani, a spus Amnesty. Conform grupului pentru drepturile omului, legea și standardele internaționale interzic folosirea pedepsei cu moartea împotriva persoanelor cu dizabilități mintale.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului iranian pentru drepturile omului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a numit execuția lui Ghobadlou o „ucidere extrajudiciară”.

Pe X, fost Twitter, el a scris că „liderul Republicii Islamice Ali Khamenei și justiția sa trebuie să fie trase la răspundere pentru această crimă. Această execuție trebuie întâmpinată cu condamnări internaționale puternice!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel